Hírek

2016.02.04. 09:56

Fiam, én vagyok az ócskás!

Perkáta – A régiséggyűjtés rosszabb, mint a kocsmázás – véli Ujfalusi Pál –, de soha nem mondana le szenvedélyéről. A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet alapító tagjával, az egyesület elnökével, motorjával sajátos időutazásra indultunk.

V. Varga József

Dániel fiukat nem csapta meg a „mozdony füstje”, távol áll tőle a gyűjtögetés. – Apa, majd szólok az ócskásnak, válogathat kedvére – mondogatja a háznál fellelhető mérhetetlen régi holmira utalva. – De fiam, én vagyok az ócskás! – tromfol ilyenkor mindig a családfő.

Ujfalusi Pál neve fogalom a régiséggyűjtők táborában. Gyerekként régi papírpénzeket gyűjtött előszeretettel, majd iskolai takarékbélyeget, postai bélyeget. Így kezdődött a „fertőzés” – ahogy említi. Gyűjtőszenvedélye aztán huszonöt éve erősödött föl igazán: mindent gyűjt, ami a gyökerekhez visszavezethető. A falusi, paraszti élet rekvizitumait, a népi kismesterségek szerszámait, napi használati eszközöket...

A família felvidéki gyökerekkel bír, de a dédszülők már Perkátán éltek. Ő apai nagyanyjánál nevelkedett, a szülők dolgoztak, máig emlékszik a kedves sarokpadra, ahogy ott kucorgott, és leste, hogyan nyújtja az öreg szüle a rétest.

Nála a fő csapás iránya – így említi csak – a régi pénzek, régi kerékpárok világa. Milpengők és egykori forintok, rubelek. Vagy negyven drótszamár áll a műhely padlásán, többsége úgynevezett fellelt állapotban, de néhány felújított is.

Ujfalusi Pál és a tölcséres gramofon – körülveszik a régi tárgyak, eszközök, múltunk emlékei Fotó: V. Varga József

Felesége, Krisztina háztartási használati eszközöket gyűjt, bármilyen virágcsokornál többet jelent számára, ha férje egy békebeli kávédarálóval lepi meg. Lányuk, Ramóna és vejük, József a régi motorkerékpárokra esküszik, a fiatalabb lány, Titanilla az érmek szerelmese.

– Mutass néhány érdekességet! – győzködöm Palit. – Mennyi időd van? – mosolyog.

A többi között előkerül egy 1866-os perkátai térkép, számos képeslap és fazekas munka, az egykori úttörőcsapat zászlaja. Szentképek, kis szobrok, kerámiák, míves kanalak, újságok, fotográfiák, falvédők sorjáznak. (Az idén külön falvédő-kiállítást terveznek.) Születésnapjára kapta vejétől a Perkátai Magyar–Kínai Barátság Mezőgazdasági Termelőszövetkezet impozáns vörös zászlaját.

A háborús évekbeli Viktória típusú kerékpár Kerekegyházáról került hozzá, csendőr tulajdonosával együtt a drótszamarat is bevonultatták. A hozzá tartozó kerékpárforgalmi igazolvány igazi kuriózum.

A sarokban a Golden Melody névre hallgató amerikai szekrényes gramofon áll, mellette, ugyancsak a múlt század elejéről, a Victrola tölcséres gramofon kelletti magát. A súlyos bakelitlemezről andalító dallam szól, Páger Antal énekel.

A Parragi út utcanévtábla különösen kedves szívének, édesanyja Parragon, a falu melletti tanyán született. Kisperkáta, Gecsegtanya, Bárányjárás, Mélyvölgy – ízlelgetjük a környék pusztai elnevezéseit. A település földrajzinév-tárának összeállítása is terveik között szerepel.

A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet 2010-ben alakult, jelenleg 13 aktív és 27 pártoló tagot tudnak soraikban. Az önkormányzat és Somogyi Balázs polgármester mindenben mellettük áll. Különösen büszkék arra, hogy 18-20 éves fiatalokat is meg tudtak szólítani.

Idei rendezvénysorozatukat július 2-án a motoros találkozóval nyitják, augusztus 20-ára időzítették a hagyományos főzőversenyt, szeptember 10-11-ei nagy kiállításuk a Best of Kommunist nevet viseli. Ide várják a falu francia testvértelepülésének küldöttségét is, Saint-Maximinnal negyedszázados a kapcsolatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!