Hírek

2017.07.27. 13:43

Vízi ping-pong: országos bajnokság volt a velencei tóparton

Nagyon fel kell kötnie a gatyáját annak, aki aktív mozgásra szeretné bírni az embereket a strandon. A vízi ping-pong egy olyan újdonság, ami még a legkényelmesebbek figyelmét is felkeltheti. Nem rég bajnokságot szerveztek a tóparton.

S. Töttő Rita

Én csak vízi ping-pongnak becézem azt a hobbi sportot, amelynek országos bajnokságát júliusban rendezték meg Velence egyik strandján. A még csak szűk körben ismert mozgásforma felfogható aktív kikapcsolódási lehetőségnek épp úgy, mint komolyan vett sportnak, a lényeg azonban az, hogy a hűs víz mindenképpen plusz pontnak számít a témában. Egyrészt mert nem lehet annyira kimelegedni, másrészt pedig azért, mert plusz ellenállási közegként nagyobb erőkifejtésre készteti a játékosokat.

Valovics Gyula mesélt az újdonságról:

– Az    úszó asztal mérete kisebb, mint egy normál pingpong asztalé, vagyis  200 centiméterszer  120 centiméter – árulja el. –  Mivel az asztal maga a vízen úszik, így olyan magas, amilyen mély a víz. Ezzel szemben a hagyományos pingpongasztal mindig  76 centiméter  magas.

A szervezők szerint azért általában  derékig érő vízben, azaz olyan 70 centiméter mélyen  jó játszani ezt is. De akinek ez sok, vagy kevés, a vízben való ki-be járkálással az asztal szintjét „állíthatja”.

– Úgynevezett  kesztyűütővel játsszuk ezt a játékot. Kézzel, tenyérrel talán  mindenki egyszerűbben tud ütni, mint egy nyeles ütővel. Könnyebben tanulható, mint a pingpong, hamarabb van sikerélmény – teszi hozzá Gyula, aki elfogultan állítja: nyáron nagyon jó szórakozás!

A vízi ping-pong  alapvetően rekreációs  célokra lett kifejlesztve. A vízi változat előnye, hogy a derék,  boka és térd nincs annyira megterhelve, mint szárazföldön. Ez különösen idősebbeknek   nagyon előnyös. De jelentősen megmozgat más izmokat is: erősödik tőle a csukló, kar, térd, boka.

– Mivel sokkal nagyobb labdával játsszuk, mint a pinggpongot, ezért lassabb a játék. A labdának nem lehet nagy pörgést adni. A játék technikai jellege inkább a teniszre hasonlít, mint pingpongra: mozgatni kell az ellenfelet, hogy hibázzon.

Fotók: Amatőr felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!