Hírek

2013.06.16. 16:29

Poet-találkozó felolvasásokkal, kötetbemutatókkal

Úrhida - Poet-találkozót rendeztek a hét végén a településen: felolvasásokkal, kötetbemutatókkal, jóízű beszélgetésekkel. Miklós János keramikus ajándékot hozott az önkormányzatnak.

V. Varga József

A településhez kötődő Szalay Zsuzsa fotográfus költőket hívott a hét végi úrhidai vizitálásra. A Poet-találkozó szombati programjai sorában bemutatták a tavaly nyáron kiadott antológiát és beharangozták az idei kötetet. A költők verseiket olvasták fel, a saját kötettel rendelkező szerzők rögtönzött könyvbemutatót tartottak. Az ország különböző részéből mintegy ötvenen vendégeskedtek a faluban, akik költőtársuktól, a helyben élő Székelyné Jutkától is sok mindent megtudhattak az egyre fejlődő településről.

A találkozón megnyitották a faluban élő Miklós János szobrász- és keramikusművész kamara-kiállítását, és rivaldafénybe kerültek a művész által az úrhidai önkormányzatnak felajánlott alkotások.

Miklós János alkotásaiban anyag és szellem találkozik (Fotók: V. Varga József)

Miklós János térplasztikái az egyetemességet, a lét törékenységét, a fantázia határtalanságát sugallják. Fali korongjain fellelhetők az ősi magyar mondavilág motívumkincsei, gondoljunk csak az Emese álma című emblematikus művére. Anyag és szellem találkozik alkotásaiban - mondta művészetéről Szakolczay Lajos művészettörténész. Visszafogott színvilág és szimbólumokban jelentkező mondanivaló, s mindez a régi mesteremberek alázatával.

Bognár József polgármester köszönettel vette át az alkotótól a Lélekmadár és a Magyar história-sorozat Tiszabezdédi tarsolylemez című művét. Miklós János míves házszámtáblákat is ajándékozott a falunak: a főutcán, a Kossuth Lajos utcán található öt közintézmény (tájház, civil ház, iskola, közösségi ház és egészségház) házszámtábláját formázta agyagba.

A Poet-találkozó résztvevői meghallgaták egymást műveit is

Amint a négy vezető szerkesztőtől - Dorkó László, Jabronka Richárd, Kovács Ágnes és Marie Marel - megtudtuk: a Kövesdy Márton által alapított www.poet.hu egy internetes portál, ahol ismert és amatőr költők publikálják verseiket határon belülről és határon túlról. A legfrissebb (vasárnapi) adatok szerint 9005 kortárs szerzőnek 94 ezer 731 verse található az irodalmi portálon, mely teljesen egyedülálló hazánkban. Az alkotók persze a virtuális téren túl, a való világban is megmutathatják munkáikat, köteteiket, megismerkedhetnek egymással a találkozók alkalmával.

Estefelé az úrhidai-kőszárhegyi Alehma együttes hastáncosai hangolták a jó kedvet, s ugyancsak hét nyelven beszélt Fisterné Marika, Kubikné Editke és Szűcsné Marika ízletes gulyáslevese. A finom vacsorára aztán jól csúszott a polgármester karakteres vörösbora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!