Hírek

2016.05.31. 15:59

Pokrócba tekerték az idős embert

Székesfehérvár – A vád szerint 11 lakásba behatolva raboltak annak a tízfős bandának a tagjai, akikkel szemben tárgyalássorozat kezdődött a helyi Törvényszéken.

Kocsis Noémi

A társaság gyakorlatilag két família, J-ék és G-ék köré szerveződött, a két nagyszámú rokonságból származó vádlottakhoz csapódva pedig gyerekkori barátok, jó ismerősök valósították meg a vád szerinti bűncselekményeket: bűnszövetkezetben elkövetett rablásokat és magánlaksértéseket, Fejér és Pest megyében, összesen 11 érintett ingatlanban, 2013 elején. A módszer legtöbbször azonos volt: a 4-5 elkövető egyike a ház előtt, a kocsiban figyelt, a többiek pedig a kiszemelt ház ajtaját berúgták, fekete maszkban behatoltak és a bent élő idős embereket értékeik átadására kényszerítették. Volt bácsi, aki ellenállt – bántani nem bántották, de betekerték egy pokrócba.

Soós Gyula vezette a bírói tanácsot a tárgyaláson, előtérben a vádlottak és jogi képviselőik. Fotó: Koppán Viktor

A banda Dunaújvárosban, Besnyőn, Baracskán, Ercsiben, de Nagytétényben is kinézett magának idősek által lakott házakat, ahol előzetes felderítésük alapján úgy sejtették, jelentősebb értékekkel rendelkezhetnek a tulajdonosok. Ennek ugyan ellentmond, hogy a megtámadott ingatlanok között külterületi, szegényes tanya is volt, amelynek gazdája a banda tudomásától eltérően aznap este mégis otthon volt, és kérte, ne bántsák, nem tudnak tőle mit elvinni, semmije sincs – hangzott el a tegnapi tárgyaláson a Székesfehérvári Törvényszéken, ahol a megismételt eljárásban az első érdemi tárgyaláson a vádlottak meghallgatásával kezdődött a per. A kilenc megjelent vádlottat kilenc ügyvéd védi, a vádlottak egyike sem tett új vallomást a kedd reggel kezdődött tárgyaláson, valamennyien fenntartották a nyomozati szak elején, vagy közben tett vallomásukat.

Az Ercsiben élő G.család férfitagjait (G. M-t és G. L-t), valamint a J. testvéreket (J.G-t és J.Z-t), egy gyermekkori barátjukat, K.Z.-t, továbbá J.M.L-t, a rablások elkövetésekor még fiatalkorú, de egyes eseteknél a vád szerint értelmi szerzőként szereplő R.D.-t, továbbá a megvádolt társaság egyetlen nőtagját, a jelenleg, az eljárás idejére Érden lakhelyelhagyási tilalommal sújtott N. M-t, rajtuk kívül pedig a tegnap végülis a tanúkihallgatásban sorra nem kerülő J.L.-t a Fejér Megyei Főügyészség  azzal vádolja, hogy 2013 januárjában és februárjában összesen tizenegy lakásba arcukat eltakarva, maszkban, éjjel, fegyveresen vagy felfegyverkezve, erőszakkal hatoltak be az értékekért, a bentieket pedig megöléssel, a ház felgyújtásával fenyegették, ha nem adják oda a készpénzt, aranyat, mobiltelefont. Az elkövetők sokkolóval is fenyegetőztek, ami általában hatott. A per júniusban folytatódik a Törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!