Hírek

2017.02.19. 19:45

Porcelán a Fekete Sasban

Székesfehérvár - Bár az 1800-as évek óta többször átépítették, az épületen belül még nem volt feltárás. A tavaly év végén megkezdettet pedig hamarosan folytatják.

Kocsis Noémi

A november közepétől egy hónapig tartó feltárást hamarosan folytatják, az eddig a Szent István Király Múzeumba szállított leletanyagot a restaurátor műhelyben dolgozzák fel addig is. Az egykori Fekete Sas szálló mögött, a Koch László utca felőli területet, főleg a mai parkolót a múlt héten elhunyt Siklósi Gyula régészprofesszor kutatta, ő még a mostani, novemberi belső feltárásban is tudott segítséget nyújtani a Reich Szabina középkoros régész vezette csapatnak.

Reich Szabina középkoros régész és Késmárky Rita restaurátor a Fekete Sas szálló emésztőjében feltárt újkori leletanyaggal. A gödörben főleg porcelánok, evőeszközök voltak beledobva
Fotó: A szerző

- A feldolgozás most folyik, amit eddig tudunk, hogy több periódusból származnak a megtalált kő- és téglafalak. Van köztük kevés középkori, valamennyi a török időkből, a legtöbb az újkori gyakori átépítések következtében keletkezett téglafal - magyarázza a régész szakember. - Az épületet biztosan átépítették az 1820-as évek elején, a végén még egyszer, az 1900-as években pedig többször is. A terület többszöri megbolygatása, az átépítések, funkcióváltások miatt (az épületben működött vendéglő, de varroda is) a leletanyag vegyes.

A régészeti feltárás előtt, 2016 októberében már volt egy falkutatás, akkor egyes helyiségben leverték a vakolatot. Ekkor vált világossá, hogy néhány falba az idők folyamán másodlagosan építettek be korábbi kőfaragványokat, főleg a középkorból. Ez a szakmában nem meglepő, hiszen a kőanyag értékessége, magas ára miatt a fehérvári belvárosban mindenhol megszokott volt a korábbi kőfaldarabokat a későbbi épületek alapjába, falaiba beleépíteni. A régészeti feltárás a Fekete Sas szállóban csak egyes helyiségekre koncentrálódott. Az ásatáshoz felhasználták a 17-18. századi városalaprajzokat, metszeteket, Siklósi Gyula kutatási anyagát és persze az októberi falkutatás eredményeit is. Elsősorban az északi oldalon a földszinten, illetve az Ady Endre utcai részben a pincében kutattak. A nyugati szárnyban előkerült egy emésztőgödör és abból egy 20. századi leletanyag: csészék, kannák, szószostányérok, evőeszközkészletek - valamint az északi részen egy 18-19. századi kút. A jelenleg igen leromlott állapotú épület a város tervei szerint a felújítása után kulturális célokat szolgálna majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!