Hírek

2009.04.02. 02:29

Prikkel-ügy: titokzatos harmadik

Mezőszilas - Helyszíni tárgyalást tartott tegnap Édl Gabriella bírónő a mezőszilasi és az igari határban. A cél az volt, hogy kiderüljön, mennyi idő alatt érhetett ki a Horog-völgybe a Mercedes, benne a Prikkel házaspár holttestével.

Kovalcsik Katalin


Egy titokzatás harmadik is képbe került
Fotó: Nagy Norbert

Prikkel Tamást és feleségét 2006. december 29-én látták utoljára élve Mezőszilason, akkor N. Józsefék Petőfi utcai házához igyekeztek, hogy tárgyaljanak az N. család tízmilliós adósságáról, valamint az elmaradt kamatokról. A házaspárt másnap még csak eltűnés miatt keresték, de ez a helyzet gyorsan változott, többen feltételezték, hogy tragédia, esetleg bűncselekmény történt a faluban jól ismert vállalkozóval és feleségével. Az ügyben a fordulat akkor következett be, amikor a Horog-völgyben megtaláltak egy kiégett, Mercedes terepjárót, amelyről bebizonyosodott, hogy Prikkel Tamás tulajdona. A terepjáróban elszenesedett emberi maradványok alapján azonosították a Prikkel házaspár holttestét. A terepjárót felgyújtották, a férj és feleség benne égett, de a hatóságok, a szakértők valószínűsítették, hogy már akkor halottak voltak, amikor egyikük a terepjáró csomagtartójába, másikuk az utastérbe, a két ülés közé került az N. család házának udvarán. A tárgyalásnak már több fordulója volt a Fejér Megyei Bíróságon, a két vádlott, idősebb N. József és fia ül a vádlottak padján, az apa a II. rendű, fia az I. rendű vádlottként.

Édl Gabriella bírónő tartott már egy helyszíni tárgyalást az N. család házánál, amikor a két vádlott megmutathatta, elmesélhette, mi történt azon a hideg téli napon az üzletükben, a házuk udvarán. A völgybe akkor képtelenség volt kimenni, a fölázott földön még terepjárókkal is kockázatos lett volna a helyszínt megközelíteni, így a következőt tegnapra tervezte.

Nem kis feltűnést keltett a faluban a négy rendőrségi terepjáró, a három büntetés-végrehajtási dobozos kocsi, egyikben az idősebb, másikban az ifjabb vádlott utazott kísérőivel, a harmadikban két kiképzett kutya gazdáikkal. A helyszíni szemle az N. család háza előtt kezdődött, ahonnan az Sz. családhoz gurult a konvoj, állítólag idős N. József ide vitte a feleségét azon a napon, majd elindult a határba a Mercedes terepjáróval.

Érdekes fordulat következett be a mezőszilasi utcán, a vádlott a bírónő, az ügyész asszony, a védője füle hallatán a következőt mondta:

- Itt felvettem egy embert, majd 50 lépésnyire innen balra fordultunk a határba.

A férfi nem mondta, ki volt az illető, akit felvett, miért tette, mi köze lehetett a házaspárhoz, a terepjáró felgyújtásához. Szinte minden kérdésre azt válaszolta, nem nyilatkozik, majd a bírósági tárgyaláson válaszol a kérdésekre. Védője, Hesz Tibor a kérdésre, beszélt-e neki védence a titokzatos harmadikról, ennyit válaszolt:

- Nagyon sok mindenről beszélgetek a védencemmel.

A konvoj innen továbbindult a határba, ahol a II. rendű vádlott, idősebb N. József ismét megállíttatta az autót, a bírónő meghallgatta mondandóját. A dombtetőn megálltak az autóval, és iratokat egyeztettek. A rejtély nem oldódott meg, nem derült ki, milyen iratokról nyilatkozott idősebb N. A konvoj újból megjárta a vetést - a gazda csak azt kérte, egy nyomon haladjon, kisebb a kár -, elindultunk, hogy megnézzük a völgyet, ahol megtalálták a kiégett autót. Rövid tanakodás után a vádlottakat kísérő őrök felettese a gépkocsivezetőkkel konzultálva úgy döntött, nem süllyednek el a kocsik, így elindultunk befelé. A végállomásnál idős N. elmondta, ő itthagyta a Mercedest az emberrel, majd nekivágott a dombnak, igencsak kimelegedett , mire fölért, a fia ott várta egy autóval. A bírónő és a bíróság többi tagja, ülnökök, rendőrök, kíváncsi újságírók megmászták a dombot, közben néhány szál ibolya is csokorba kötődött. Megkerestük a helyet, ahol az állítás szerint fiatal N. József várta az édesapját. A helyszínen elhangzott mondatok azt sugallták, idős N. nem is tudott arról, hogy mi történt a Mercedes terepjáróval, a fia pedig a közelében sem járt.

A vádlottakat az őrök visszavitték a börtönbe, a bíróság tagjai pedig megnézték a helyet, ahol a család kopjafákat, emléket állított Prikkel Tamásnak és feleségének, Takács Máriának. A kis kert gondozott, bekerített, mivel - a magasles is bizonyítja - őzek, egyéb vadak is járhatnak erre, ne tegyenek kárt az emlékhelyben, amely egyébként idegen számára szinte felfedezhetetlen, a határ megművelt dombjaitól körbezárva található. Talán csak néhány motorozó, quadozó járhatja a környéket.

A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés büntetési tétele súlyos lehet. A büntetés kiszabását általában több súlyosbító vagy enyhítő körülmény befolyásolhatja. A vádlott egészségi állapota, elmeállapota is hatással van az ítéletre. A vádlottak és az ügyekben tanúként, szakértőként kihallgatott idézettek által elmondottakat jegyzőkönyvben rögzítik, a bíróság dönt a büntetés kiszabásáról, az I. fokú döntés akkor még nem jogerős.

Kattintson ide a Prikkel-ügy előzményeihez, részleteihez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!