Hírek

2016.10.07. 18:30

Biciklivel a Balatontól Budapestig - 14 Fejér megyei települést érintve

Budapest, Székesfehérvár - Augusztus 3-án jelent meg egy olyan hír az mti-ben, ami a Budapest - Balaton kerékpárút megépítéséről szólt, s ami azért is felkeltette érdeklődésünket, mert a kerékpárút tervezett nyomvonala tizennégy Fejér megyei települést érint.

Zsigó Ferenc

A hír akkor így szólt: Mintegy 30 milliárd forint értékű kerékpárút fejlesztésről döntött a kormány, a turisztikai szempontból legfontosabb útvonalak fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették - jelentette be Révész Máriusz egy háttérbeszélgetésen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa hozzátette: a fejlesztések koordinálása érdekében döntöttek arról is, hogy a tárcán belül külön kerékpáros főosztályt hoznak létre. A várhatóan őszre megalakuló főosztály élére a kormánybiztos Berencsi Miklóst javasolta. A kiemelt állami fejlesztések közé sorolta Révész Máriusz a Budapest - Balaton kerékpárút fejlesztését.

Az említett főosztály időközben megalakult, vezetője október 1-jétől Berencsi Miklós, aki érdeklődésünkre elmondta, uniós pályázatokon dolgoznak, hogy előteremtsék a fejlesztés forrásait.

A Velencei-tó északi partján vannak már kész szakaszai a Budapest-Balaton kerékpárútnak, itt esetleg szélesítés, felújítás várható
Fotó: Koppán Viktor

- A projekt és annak kormánybiztosi koordinációs referense, Győriványi Bálint élvezi a miniszterelnök úr támogatását, feladatunk, hogy forrásszűkülés esetén megtaláljuk a projektre szükséges pénzeket - tájékoztatott érdeklődésünkre Berencsi Miklós. A főosztályvezető hozzátette: a cél az, hogy a 2018-as választásokra már látható eredményei legyenek a projektnek.

A megye érintett településeinek - Etyek, Gyúró, Tordas, Kajászó, Pázmánd, Nadap, Sukoró, Pákozd, Székesfehérvár, Szabadbattyán, Kőszárhegy, Polgárdi, Füle - polgármestereit levélben kerestük meg egy hete, azután érdeklődve, hogyan készülnek a településen, gondoltak-e vállalkozók bevonására, kerékpáros pihenők kialakítására.

Az eddig érkezett válaszokból az derül ki, hogy a települések első emberei ismerik a tervet, de a részletekről még nincs tudomásuk.

A korábbi tanulmányokban Székesfehérvár - Balaton között 3 tervezett nyomvonal szerepelt, az önkormányzat álláspontját még nem kérték ki a minisztérium szakemberei - tájékoztatott Füle polgármestere. Amennyiben a települést érinti majd a kerékpárút, a megvalósítást támogatják, kerékpáros pihenőhely kialakítását belterületen elősegítik teljes infrastruktúrával - tette hozzá Gubicza József.

Önkormányzati vendégházak segítségével a kerékpárok elhelyezését támogatjuk, a Sárréti Tájház szolgáltatásait a kerékpárosoknak biztosítjuk, a kerékpárosok sportolásakor sportcsarnokbeli és szabadtéri létesítményeket bocsátunk rendelkezésre, vállalkozóknak helyiséget biztosítunk kerékpárok szervizeléséhez, javításához, elősegítjük a kerékpárút melletti műemlékek megtekinthetőségét - fogalmazott válaszlevelében a polgármester.

SZERINTEM

Utalnék a főosztályvezetői tájékoztatás egy apró, de fontos részletére: ... a cél az, hogy a 2018-as választásokra már látható eredményei legyenek a projektnek... Nos ez, és az a tény, hogy az egész ügy miniszterelnöki támogatást is élvez, számomra egyértelműen azt üzeni, hamarosan drótszamáron is közvetlenül juthatunk el a fővárosból a Balatonig. Ami egyébként nagyszerű dolog, lelkesen üdvözlöm, mint megszállott bringás. Annak ellenére is, hogy a polgármesterek nem ismerik a terv részleteit, és hogy némelyikük szkeptikusan úgy fogalmazott, látott ő már karón varjút...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!