Hírek

2017.04.25. 05:40

Egy napra vetélkedő diákok tantermévé változott a Városháza Díszterme

Székesfehérvár - Matuz János rendezése, a Tiszta szívvel című előadás nyitotta meg a városházi "56-os programot.

Majer Tamás

Nyolc székesfehérvári fiatal - köztük gimnazisták és színinövendékek: Strasszer Domonkos, Körmendi Kristóf, Komlódy Márk, Detre Soma, Kurucz Flóra, Badi Rebeka, Szigethy Norbert, Börcsök Olivér - játszott, Cserta Gábor (harmonika) és Cserta Balázs (trombita) zenélt a díszteremben.

A diákszerelemmel áthevített történet nyolc egyetemista sorsán keresztül mesélt a forradalom napjairól Fotó: Molnár Artúr

A programokat Gréczy Szimonetta, a szervező Fiatalok Fehérvárért Egyesület elnöke vezette fel. Elmondta, hogy az 56-os Emlékbizottság támogatásával valósíthatták meg a székesfehérvári fiatalokat cselekvésre hívó rendezvényt. Összesen 26 középiskolás csapat nevezett, 38 pályaművet készítettek, sok-sok formabontó, vizuális, filmes és fotós munka készült.

Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a diákoknak, hogy érdeklődnek e nem könnyű történelmi esemény iránt, hogy dolgoztak a pályaműveken, s hogy e napon megtöltötték a Városháza Dísztermét.

Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke arról beszélt, hogy 1956-ban, a magyar történelem talán legkiemelkedőbb 20 napjában korukbeli magyar fiatalok voltak Európa hősei, s hogy érdemes dolgozni, akár harcolni is, Magyarországért.

Börcsök Olivér volt az előadás narrátora Fotó: Molnár Artúr

Az eseményen helyszíni plakátkészítő és ötvenhat kérdéses vetélkedő is volt.

- Sok mindent csináltunk már a Városházán, de olyan még nem történt, hogy az ülésterem emelvényén festettünk, rajzoltunk - mondta egy lelkes résztvevő.

A versenyt az általános iskolások között a Németh László suli, a középiskolások között a Teleki gimi egyik csapata nyerte. A fődíjat a Tóvárosi Általános Iskola Hazafiak nevű csapata érdemelte ki. Pályaművükben a négy fiatal, Hegedüs András, Dankházi Martin, Csengey Márton és Nagy Vilmos rapben tisztelgett a hősök előtt.

Nagy Boglárka, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke a megnyitón Fotó: Molnár Artúr

Az eseményen Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok kérdezte Sinka Jenőt és Szakállos Józsefet, akiknek személyes sorsuk fűződik az 1956-os forradalom és szabadságharchoz. Sinka Jenő, az 56-osok világszövetségének megyei elnöke elmondta, hogy ő Kunszentmártonban, egy kisvárosban, diákként élte meg a forradalmat. 1957-ben a MUK (Márciusban újrakezdjük!) jelszava alatti felkészülés miatt rendőrségi vallatások, verések áldozata lett, végül kitiltották az ország összes középiskolájából.

- Átéltük a csodálatos, de szörnyű 56-ot - fogalmazott már Szakállos József, aki a megtorlások borzalmairól beszélt. Amíg az ember szabadságban él, addig nem veszi észre annak hiányát - folytatta. Ragaszkodjatok ahhoz az országhoz, ahol éltek - adott útravalót a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!