Hírek

2014.11.27. 20:35

Rágyújtott, odalett a fél arca

A karácsonyi, szilveszteri ünnepek előtti civil fórumok helyett hatékonyabbnak tartva a médián keresztüli üzenetet, sajtótájékoztatót tartottak a decemberi ünnepek veszélyeiről.

Zsigó Ferenc

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Pápai Imre megyei vezető mentőtiszt és Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója részvételével tájékoztatták csütörtökön az újságírókat a téli időszak és a decemberi ünnepekhez kapcsolódó veszélyforrásokról.

Pápai Imre hangsúlyozottan a szén-monoxid-mérgezésre hívta fel a figyelmet.

- Mérgezés akkor keletkezhet, ha a füstelvezetés nem tökéletes, vagy például egy zárt garázsban járatjuk a motort. A szén-monoxid alattomos gáz, a mérgezésnek kezdeti tünetei nincsenek, s ha már fejfájást, végtaggyengülést érzünk, sokszor már késő. Volt eset, hogy a bezárt garázson belül az ajtónál esett össze valaki, ott halt meg, mert az ajtót már nem volt ereje kinyitni. Ha tehát hirtelen rosszullétet tapasztalunk a környezetünkben, jusson eszünkbe lehetőségként a szén-monoxid-mérgezés is!

A mentőtiszt beszélt a kihűlés veszélyéről is. Ha valaki elcsúszik és nem tud talpra állni, rosszul lesz, elesik és a földön marad, hamar kihűlhet, ha nem kap időben segítséget.

- Figyeljünk oda egyedül élő idős szomszédainkra, hiszen hideg időben a lakásban is ki lehet hűlni - hívta fel a figyelmet Pápai Imre.

A Kémény Zrt. vezérigazgatója a szilárd tüzelés veszélyeiről beszélt. A kéményseprőt mindig be kell engednünk, ha ellenőrzést akar tartani, de sokszor nem lehetünk nyugodtak ezután sem.

- Egyszer egy idős néni mondta, hogy ő bizony takarékosságból meglocsolja a fát, hogy az tovább égjen, viszont ezzel nagyon veszélyeztette az életét - fogalmazott Németh Sándor. Az ellenőrzött kémény is két hét alatt elkátrányosodhat belül, ami tűzveszélyt rejt magában - tette hozzá. - Arra is figyelni kell, hogy ha minden nyílás-záró be van csukva, akkor is biztosítani kell a szellőzést, és a fatüzelést nem szabad magára hagyni. A tűztérbe ne tegyünk bele minden éghető anyagot, hiszen például a műanyagok égésénél mérgező gázok keletkeznek.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy sokat segít a CO-mérő, de csak bevizsgált, hiteles mérőt vegyünk, ne vegyük le a polcról az olcsó, gagyi ismeretlen eredetű műszereket .

Magosi Lajos ezredes a téli közlekedés veszélyeiről szólva arra figyelmeztetett, hogy ha hosszú útra megyünk, vigyünk magunknak és utasainknak is különösen figyelve a gyerekekre élelmet, meleg ruhát, a napi gyógyszeradagot, takarót, és tegyünk az autó csomagtartójába egy rövid nyelű ásólapátot.

- Elakadás esetén tudnunk kell, hol van az autóban a vonószem, és hova kell azt becsavarni, ha vontatni kell az autót.

Ki-ki a maga területéről hozva elrettentő példát, mindhárman beszéltek az ünnepekhez kötődő veszélyekről: az adventi koszorú gyertyái ne égjenek felügyelet nélkül, igaz ez a karácsonyfa díszeire, a csillagszórókra is, amit nem szabad a kicsik kezébe adni, hiszen ők mindent a szájukba vesznek, és a csillagszóró felületén mérgező anyag van. Ügyelnünk kell a pirotechnikai szabályokra.

Íme egy a sok elrettentő példa közül:

- Volt egy eset, amikor egy fiút megtréfáltak a társai szilveszterkor, és petárdát tettek a cigisdobozába. A kissé piás fiatalember rágyújtott és odalett a fél arca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!