Hírek

2013.02.04. 20:59

Rák - A túlélők is a szűrést tartják fontosnak

Székesfehérvár - A megye és Székesfehérvár daganatos megbetegedései nagyjából olyan arányban fordulnak elő, mint az országban. A szűrővizsgálatok viszont nagyon fontosak - hangzott el hétfőn.

Tribolt Lajos

Először 2002-ben kaptam levelet a mellrákszűrésről, elmentem és attól kezdve minden alkalommal. 2006-ban derült ki, hogy rosszindulatú daganatom van. Szörnyű időszak volt, a kemoterápia különösen megviselt. Kellett az orvos és a család segítsége. Most már rendben vagyok - mondta el a mai sajtótájékoztatón a Kézenfogva Klub a daganatos betegekért  egyik túlélő tagja.

A tájékoztatót a  Rákellenes Világnap alkalmából szervezte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.

A daganatos megbetegedések hazánkban, de Európában is vezető haláloknak számítanak - tájékoztatta a résztvevőket  Sólyom Olimpia, a Nemzeti Rákregiszter vezetője. Csak a keringési betegségek okoznak hazánkban nagyobb arányban halált. Európában a 65 év alatt elhunytak 35 százaléka daganatos betegség következtében veszíti életét. Köszönhető ez annak, hogy  elhízottak vagyunk, magas a dohányosok aránya, csakúgy, mint az alkoholt fogyasztóké, s ma már a nőkre is igaz ezen utóbbi megállapítás. Az okok között szerepel még a mozgáshiányos életmód. Pedig ma már egy sor program szolgálja a megelőzést. Ez a legfontosabb, megakadályozza a betegségek létrejöttét és olcsóbb is, mint a gyógyítás.

A Séta a rák ellen tavalyi megmozdulásán készült a kép. Ezen mindig részt vesznek a Kézenfogva Klub tagjai is, akik már túléltek rák elleni kezelést és a szűréseket propagálják (Fotó: FMH)

Ma már vannak rendszeres szűrővizsgálatok. A mammográfia és a méhnyakrák szűrés működik és nagy szükség lenne a vastagbélrák szűrésre is. A szakember szerint a tüdőszűrések helyett egyre inkább a CT-s vizsgálatokra kellene átállni, mert mire a hagyományos tüdőszűrés kimutatja a bajt, sokszor már késő.  Jó irányba mutat a cigarettázási tilalom, de még sok tennivaló van a megelőzés terén. Tüdőrákos halálozásokban, megbetegedésben  egyébként elsők vagyunk Európában. Mellrák terén a lista vége felé állunk, ennyit számít a szűrés bevezetése. Ugyanakkor a méhnyakrák gyakoriságában a negyedik helyen vagyunk, ez azt jelzi, javítani kell a szűrés hatékonyságán.

Székesfehérváron az elmúlt öt év átlagában mintegy 70 új emlőrákos megbetegedés történt, a méhnyakrák esetében ez a szám évi tíz körül van.  A vastagbélrák észlelésének száma ma már a megyeszékhelyen eléri az évi százat, így itt is nagy szükség lenne a szűrővizsgálatokra - mondta el Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető. A mostanában 80 körüli tüdőrákos eset száma az országos átlagnál jobb képet mutat, míg a többi mutatóban megyénk is a nemzeti átlagot produkálja.

A Rákellenes Világnap történetéről és évenkénti kiemelt témáiról  Müller Cecília megyei tiszti főorvos beszélt. A figyelemfelkeltésről szól február 4-e. Megnőtt a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért kell közösen tenni ellene. Az összefogásnak és a hosszú, kitartó megelőző munkának eredményt kell hoznia.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok arról szólt, hogy a városnak van egy elfogadott egészségfejlesztési terve. A szakemberek mellett a civil és társadalmi kapcsolatokat is felhasználva, közösen dolgoznak elsősorban a megelőzésre helyezve a hangsúlyt. Számos szűrővizsgálatot szerveznek évről-évre, emellett sok lehetőséget adnak az ingyenes sportolásra, a mozgással teli és egészséges életmódra is a fehérváriaknak.  Székesfehérváron immár évek óta ingyenesen kapnak HPV-elleni védőoltást a 12 éves kislányok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!