Hírek

2013.09.17. 15:00

Rég volt ilyen jó a szezon a Velencei-tónál is

Velencei-tó – Rég volt ilyen jó szezon a Velencei-tónál és a Balatonnál. Több volt a vendég, ráadásul hosszabb időt töltöttek a tóparton a pihenni vágyók, családok.

Miskei Anita

Nehezen indult az idei szezon. A kora tavaszi havazás láttán a már a nyári szezonra készülő strandüzemeltetők, panziók, éttermek, büfék tulajdonosai cseppet sem bizakodtak. Aztán a május kánikulai meleggel köszöntött be, amit tornádó, jégverés és rengeteg felhőszakadás követett. A viharfelhők szinte ostrom alá vették hazánkat, így az év ötödik hónapja, a szezon nyitánya sem hozott sok jót. De sem a záporok, zivatarok, a jégeső, sem pedig a tornádók nem tudták legyőzni a napsugarakat az idei nyáron. A forróság rég nem remélt jó szezont ajándékozott a velencei-tavi és balatoni szálláshelyek, vendéglátóegységek tulajdonosainak. Rég volt ennyire jó szezon a Velencei-tónál a strandokat üzemeltető szolgáltatók véleménye szerint. Nem csak ők, de a kempingek, panziók tulajdonosai is pozitív mérleggel zártak.

Az agárdi, gárdonyi, velencei strandok idei látogatottsága mintegy 30 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A szállodák üzemeltetői is sokat köszönhetnek a kánikulának, mintegy 10 százalékkal több volt a vendégük és a tartózkodási időszak is növekedett.

A kempingek, panziók tulajdonosai is pozitív mérleggel zártak (Fotó: FMH-illusztráció)

A Velencei-tó környéki fejlesztések, a turisztikai kínálatbővítés szerepe kiemelkedően fontos a belföldi és a külföldi vendégforgalom növelésének, a tartózkodási idő meghosszabbításának szempontjából. A tartózkodási idő meghosszabbítása mellett fontos cél, hogy az egy napra érkező kirándulókból is több napig tartózkodó vendégek váljanak – mondta el Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A tavat kifejezetten szeretik a holland turisták, akik elsősorban a kempingek vendégei, előfordul, hogy lakókocsijaikkal már májusban megérkeznek, és az egész nyarat itt töltik – mesélte Kovács Józsefné, az egyik kemping üzemeltetője. A szakemberek szerint összességében öt–hét százalékkal emelkedett a szállodák, vendéghelyek forgalma a nyári hónapokban. A kánikula mellett azonban egy másik fontos tényező, a Szép kártya is növelte a velencei-tavi és balatoni vendéglátósok forgalmát. Volt, aki már a lángosért is a kártyával szeretett volna fizetni, így tovább bővül az elfogadóhelyek száma.

Ugyan még csak júliusig állnak rendelkezésre adatok, biztonsággal kijelenthető, hogy az idei főszezon minden idők legmagasabb forgalmát fogja hozni a turizmusban. Az év első hét hónapjában minden lényeges mutató növekedést jelez a tavalyi év azonos időszakához képest, ami azért is nagy eredmény, mert már 2012 is rekordév volt.

Az augusztusi kiváló időjárás, illetve az augusztus 20-i négynapos hétvége is arra enged következtetni, hogy a főszezon utolsó hónapjának eredményei a pozitív trenden nem fognak változtatni – vélekedtek a Magyar Turizmus Zrt.-nél.

Rácalmás is vonzó a kirándulók számára

Rácalmás versenybe szállt idén is a Legkedveltebb üdülőhelyünk cím elnyeréséért, és a a DH kérdőíves felmérésének végeredménye – a Duna-parti kisváros győzelme – arra utalt, hogy a családok, közösségek szívesen kirándulnak Rácalmásra. Vonzó a természetvédelmi értékeket felsorakoztató Nagy-Sziget, a vízi turisták is örömmel kötnek ki a parton, és töltenek néhány napot a csónakházban. A Jankovich-kúria kiállításai, programjai például a jövő heti Tökfesztivál – ezreket vonzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!