Hírek

2015.05.29. 14:28

Régi pompáját idézi az alcsúti angolkert

Alcsút – Uniós és nemzeti forrásból rekonstruálták a hajdani József nádori angolkert legszebb részeit. Régi fotográfiák, kutatások nyomán tervezték meg az eredethű rekonstrukciót a szakemberek.

Zsohár Melinda

Az angolkertekben az a csodálatos, hogy úgy festenek, mintha a természet alkotta volna meg őket oly szépségben és keresetlen természetességben, amint kinéznek! Csakhogy sok munka és igyekezet nyomán válnak oly pompássá néhány évtized és elsuhant évszázad nyomán, mint az 1820-as években telepített alcsúti József nádori kastélykert. A hóvirágmezejéről és a szentjánosbogár-rajzásáról az utóbbi időkben nagy népszerűségre szert tett arborétum hányatott sorsa ellenére mindig megmaradt a helybéliek kedves kertje, most pedig uniós és nemzeti források felhasználásával ismét kezd hasonlítani régi önmagára.

Az ünnepélyes (újjá)avatón számoltak be a kis kápolnában a két ütemben végrehajtott, összesen 450 millió forintos beruházásról V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár részvételével. A klasszicista kastélyt ugyan lebontották a háború után, de a park a helybéliek életében fontos szerepet játszott mindig, mondta el Tóth Erika alcsútdobozi polgármester köszöntőjében. Természetvédelmi oltalom alá vették 1952-ben, s igyekeztek karban tartani a sok idegen fajú növényt, különösen a faritkaságokat, amelyeket a József főhercegi család kertészet-rajongói hozattak messze földekről. Mindig csekélyke anyagi forrás állt rendelkezésre a szükségeshez képest, az elődök alapossága tartotta meg a nehéz időkben is a romantikus angolkertet az utókornak. A komoly összeg nélkül azonban rohamosan romlott volna az állapota, ezt pontosan felmérték a támogatás eldöntésekor.

A második felújítási ütemben 246, 1 millió forintot fordítottak a rekonstrukcióra, mondta el Füri András, a fenntartó Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója. A részletekről Solymár András szakmai igazgató számolt be: a zsilipek, hidak, a láthatatlan közművek, a látványos szökőkút és medence, az oroszlános vízköpő, a Babaház, a grotta, a műromok valósághű megújulásáról. A kezelő Puskás Akadémia gyorsította meg a rekonstrukciót, a Váli-völgy egyik gyöngyszemeként számon tartott kert újjászületését. Petrin László megyei kormányhivatali főigazgató és Rácz András helyettes államtitkár a májusban különösen varázslatos arborétum helyi értékét és országos, turisztikai jelentőségét hangsúlyozták e pompás örökségnek.

Lapunk kérésére V. Németh Zsolt államtitkár hangsúlyozta: természetvédelemre a korábbinál sokkal nagyobb összegeket fordítottak, s teszik ezután is. Az országban megújult mintegy százhektárnyi élőhely, hat erdei iskola jött létre, s három történelmi park rekonstrukciója történt meg – köztük az alcsútié. Újabb száz hektár tervei készen állnak, s további tizenhárom „élettelen” természeti érték – kunhalmok, barlangok, víznyelők – is sorra kerülnek a megtartandó és megóvandó értékeink között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!