Hírek

2016.07.28. 17:35

Régi-új a polgármesterük - A feloszlatást kezdeményezők kimaradtak a testületből

Szabadegyháza - Az időközi választáson az eddigi polgármester, Egriné Ambrus Andrea kapott ismét bizalmat, holott őt akarták eltávolítani.

Tribolt Lajos

A település megmozdult, a választáson a részvételi arány másfél éve ötven százalék körüli volt, most 57 százalék. Az 1046 voksolóból 634 szavazott Egrinére, míg a következő két jelölt 222 és 182 szavazatot kapott. Rajta kívül bekerült az a két testületi tag, aki végig őt támogatta, és nem került be az a négy tag, akik az önfeloszlatást áterőltették. Képviselő lett viszont négy olyan új ember, akiket Egriné a szórólapján megnevezett, hogy velük tudna dolgozni. A puccskísérlet a településnek nagyjából másfél millió forintjába került.

Az új képviselő-testület kedden tartotta alakuló ülését, és letették az esküt. A polgármester programbeszédében kitért az eddig elvégzett munkára is. Elmondta, hogy a másfél évvel ezelőtt vállalt ötéves feladataik többségét már elvégezték. Legjelentősebb a település főutcájának átvétele a közútkezelőtől, és annak mintegy három kilométeres belterületi szakaszának felújítása. Előtte mintegy 300 méteres járdát építettek a temetőhöz, és megoldották ott a közvilágítást is. Parkoló épült a templom és az iskola elé.

Egriné Ambrus Andrea Fotó: Koppán Viktor

A polgármesteri program természetesen főleg a jövővel foglalkozott. Az adósságkonszolidációban nem részesült települések számára kiírt tavalyi pályázaton 19 millió forintot nyertek az óvoda, a művelődési ház, a községháza és az egészségügyi komplexum napelemes fejlesztésére. Ezt minél hamarabb szeretnék megvalósítani. Tervezik a csapadékvíz-elvezetést az István utcában, a Fő utcában s a mellékutcákban megoldani. Folytatják a kapubejárók építését, az út- és járdafelújításokat, tervezik a közvilágítás korszerűsítését.

A 62-es út elkerülő szakaszának megépítése után a jelenlegi nyomvonal átvételéről tárgyalni akarnak, a helyi érdekek figyelembevételével. Közben szeretnék elérni, hogy a 62-es útról biztonságosabb legyen a lekanyarodás. A ciklus végéig szeretnék elérni, hogy a vasútállomásig vezető 300 méteres útszakaszt felújítsák, járdát építsenek és rendezzék az állomás környékét.

A testület: Epres Kornél, Czigány L. Zoltán, Egriné Ambrus Andrea, Szabó Veronika, Tóth György, Druhapolcsik Péter, Andrássy Péter. Fotó: Csicskovics Anikó

Jelenleg van bent egy 100 milliós pályázatuk az iskola felújítására. Javítani szeretnének a közszolgáltatásokon. Már megegyeztek a seregélyesi gyermekorvossal, hogy szeptembertől hetente két alkalommal rendelést tart a községben, ellátva minden szabadegyházi gyermeket.

A program még sok mindent tartalmaz, ami bőven ad majd munkát a megfiatalított testületnek. Annak, amely a keddi ünnepi után pénteken már munkaülést tart, alpolgármestert, bizottságokat választ és dönt aktuális kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!