Hírek

2010.08.11. 04:49

Rejtély - titokzatos lyuk tátong a szántóföldön

Kőszárhegy - Beszakadt a föld egy kombájn alatt és egy több méter mély lyuk maradt a szántóföld közepén. A dolog pikantériája, hogy nem egészen húsz méterre van a Borbély pincétől.

Móré Erzsébet

No ez keltette fel érdeklődésünket - a  hírhedtté vált  pince  ajtajában találták meg ugyanis harminc éve  annak a  leszerelő kiskatonának, Sümegh Józsefnek   a  holttestét,  aki  vélhetően egyedül bukkant rá a  Seuso kincsekre, amelyek  (vagy egy részük) titokzatos  úton kerültek el Magyarországról. A rejtély  - a haláleseté, ami  magyarul  gyilkosság volt -  megoldása még mindig várat magára,  a  csaknem színezüst tárgyak  pedig  valahol, talán egy trezor  mélyén  rejtőzködnek. De  térjünk vissza a napokban keletkezett  lyukhoz, amely  még attól a helytől sincs   csak pár méternyire, ahol  korábban a rendőrség  műkincsvédelmi  nyomozói - jó néhány éve -  szinte méterről méterre  átvizsgálták a helyszínt a  kincsek további  darabjai után  (is) kutatva.  Elindultunk  tehát  lyuknézőbe,  s  tekintettel  arra,   hogy   akármi is lehet a föld alatt,  magunkkal hívtuk  Nádorfi Gabriella  régészt,  a szabadbattyáni római kori  ásatások vezetőjét.
A  hegyoldalba természetesen  személyautóval szinte lehetetlen feljutni:  Szentes  János -  az ő  fia  szakadt  a  földbe  a kombájnnal   - siet a segítségünkre,  terepjárója, helyismerete  nélkül  vajmi kevés sikerrel  boldogulhatnánk.
A kanyargós, döcögős  dűlőutakon  lassan haladunk felfelé, közben kitárul a vidék panorámája,  kissé balra előttünk  a  bányaműveléstől szaggatott  földsebek,   jobbra  a  város látképe -  már ezért érdemes  volt idejönni.  S  végre  a lyukhoz érünk:
- Évtizedek  óta  itt élek,  mindig is műveltük a területet. Körben  régi, még  működő,  és  néhány  lerombolt  pince  van -   mesél János. A régésznő  elgondolkodva  nézi a nyílást, amely  két és  fél, három méter mély. Megállapítja: pince  semmiképpen nem lehet. De nagyon  szabályos, félgömb  alakú az egyik oldala, s  két irányba is   vájat  látszik  indulni  belőle.  Vajon hol a  kezdete, s hol a vége? Egy  újabb rejtéllyel  gazdagodott  Kőszárhegy...

Kíváncsi a Seuso-rejtély további részleteire? Kattintson korrábbi cikkeink eléréséhez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!