Hírek

2015.05.13. 14:50

Rejtélyes hernyó kopasztja le a város bokrait

Székesfehérvár – Akár az egész buxusbokrot is lekopaszthatja az a távol-keletről érkezett hernyó, amely miatt egyre több bejelentést kap a Városgondnokság. Vajon mit tehetünk ellenük?

Házi Péter

A Béla úti temetőben például több évtizedes, fa méretű buxusokat evett szinte nullára a selyemfényű puszpángmoly, amely, mint a neve is mutatja, kizárólag a buxusok levelével táplálkozik. A gond csak az, hogy a távol-keletről származó, hazánkba feltehetően Németországból, gyökeres buxustövekkel behurcolt molynak nincs természetes ellensége, így egyre jobban szaporodik és egyre több helyen zabálja le a növényeket.

Fotók: Házi Péter

– A fiatal hernyók még csak hámozgatják a leveleket, de a nagyobbak gyakran tarrágást végeznek – tudtuk meg Spanyárné Halász Szilvia városi főkertésztől, akinek az elmondása szerint egyre több telefonhívást kapnak a város minden részéből: a lakók nem értik, hogy a hosszú éveken át szépen zöldellő buxusukkal mi történt. A puszpángmoly ellen eredményesen védekezni – például permezetéssel – kizárólag a fiatal hernyók ellen tudunk, ám azok pusztítása még nem szembetűnő. Amikor viszont a bokron már messziről látszik, hogy a növény mekkora kárt szenvedett el, már elkéstünk a védekezéssel. Ilyenkor a legcélszerűbb összegyűjteni az élénk színű hernyókat, a megrágott hajtásokat pedig elégetni. Mivel a selyemfényű puszpángmoly évente három nemzedéket nevel ki, háromszor rajzik a lepkéje, így április végétől egészen szeptember közepéig résen kell lennünk. Mivel ez a faj csak nemrég tűnt fel hazánkban, csak remélni lehet, hogy a következő években sikerül megfékezni további elszaporodásukat, de ehhez a kerttulajdonosok közreműködése is szükséges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!