Hírek

2014.04.13. 09:50

Remény a munkaerő-piacon

Márciusban az előző hónaphoz képest a megye valamennyi körzetében csökkent az álláskeresők aránya.

Klecska Ernő

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya márciusban 7,9 százalék volt, az előző havinál 0,5, az egy évvel korábbinál 4,4 ponttal kisebb.

Ebben a hónapban is Sárbogárd térsége volt munkaerő-piaci szempontból a legrosszabb helyzetben, de nem sokkal maradt le tőle az Enyingi kirendeltség sem. A mutató értéke 1,1 százalékponttal mérséklődött a múlt hónaphoz képest és 18,8 százalékot tett ki. Enying körzetében is fogyott az arány (1,7 ponttal) és 16,4 százalék lett. A többi körzet mutatója az előzőeknél jóval alacsonyabb szinten realizálódott, így Dunaújvárosban és Martonvásáron 8,6 és 8,4 százalékot ért el, az előbbié 0,4 százalékponttal csökkent egy hónap alatt, míg az utóbbié 0,3 százalékponttal. Márciusban is Mór körzete volt munkaerő-piaci szempontból a legkedvezőbb helyzetben. Ott az álláskeresők aránya 5,0 százalékot tett ki, ami az előző havi értéknél 0,2 ponttal alacsonyabb. Székesfehérvár, Bicske és Gárdony körzetében a mutató értéke 6,4 százalék, az előző havinál 0,3, 0,2 és 0,7 százalékponttal alacsonyabb - derül ki a megyei kormányhivatal munkaügyi központja legújabb adatsorából.

Márciusban 1 940 ember kérte nyilvántartásba vételét, az előző havinál 624 fővel, 24,3 százalékkal kevesebben és az egy évvel korábbinál 504 fővel kisebb számban. A hónapban belépők közel négyötöde (78,1 százalék) fizikai, fennmaradó 21,9 százaléka szellemi foglalkozású. Legnagyobb hányaduk (34,7 százalék) szakmunkás, arányuk az előző hónaphoz képest 2,4 ponttal csökkent. A betanított munkások aránya 31,8 százalék, a múlt havinál 1,8 ponttal magasabb, a segédmunkásoké 11,7 százalék, 2,2 ponttal kevesebb. A szellemi állományba tartozók aránya meghaladta az egyötödöt, ami 2,9 ponttal magasabb az előző havinál.

Az iskolai végzettséget tekintve a belépők harmada legfeljebb általános iskolát, 30,2 százalékuk szakmunkásképzőt, szakiskolát végzett. További majd egyötödük állástalanná váló szakközépiskolai, technikumi végzettséggel, egytizedének gimnáziumi és 6,7 százalékának felsőfokú képzettsége volt. Az előző hónaphoz képest a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya, a szakmunkásképzőt, szakiskolát és a szakközépiskolát, technikumot végzettek aránya csökkent, a gimnáziumot végzettek valamint a diplomások aránya növekedett.

A bekerülők majd negyede 25 év alatti, hattizede a 25-50 éves korcsoportba tartozik, és mintegy ötödük 50 év feletti. A 25-50 éves korosztályon belül a legnagyobb hányadot a 25-35 évesek alkotják.

A márciusban belépő 1 940 főből 234 először vált munkanélkülivé. A belépők negyedének utolsó jelentkezése óta legfeljebb fél év telt el, kevesebb, mint ötödük fél-egy éve volt nyilvántartott, egynegyedének több mint egy éve, de kevesebb, mint négy éve volt kapcsolata a munkaügyi szervezettel.

Lapunk társadalmi szerepvállalási programja keretében útjára indította az Irány a munka! című kezdeményezését, amelynek célja a munka világába vezető út megkönnyítése a nyilvánosság erejével.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!