Hírek

2017.06.22. 19:35

Huszadik születésnapját ünnepli a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia

SZÉKESFEHÉRVÁR Amikor születésnapra megyünk, tudjuk, kit ünneplünk, és hogy ajándékot szokás vinni. Isten éltesse a RÉV-et - mondhatjuk -, de kit vagy mit is takar ez a mozaikszó?

Szanyi-Nagy Judit

Huszadik születésnapját ünnepelte tegnap a RÉV (Remény, Élet, Változás) Szenvedélybeteg-segítő Ambulencia. A bevezetőben is említett gondolatokat Farnas István Géza intézményvezető osztotta meg a közönséggel, majd úgy fogalmazott: ez a születésnap a segítségkérő telefonhívásokról szól, melyek egyben ajándékok is, hiszen jelzik, hogy valahol, valakinek segítségre van szüksége.

A RÉV 1997-ben indult Székesfehérváron, az Alba Caritas Hungarica Alapítvány indítványozására, a kezdetekben - hat éven át - az önkormányzat támogatásával. Ezt követően állami feladattá vált a fenntartás, így az állam vette át a támogatói szerepet - tudtuk meg Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnoktól.

Balról: Spányi Antal megyés püspök, Fülöp Attila helyettes államtitkár és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója

Az önkormányzat mellett az egyház is jelentős szerepet tölt be a mai napig a szervezet életében. - Amit a Karitász tesz, és amelynek keretein belül a RÉV munkát végez, olyan munka, amely valójában minden ember feladata és kötelessége lenne embertársaival szemben - emelte ki Spányi Antal megyés püspök, hozzátéve: - Az egyház a szenvedélyeknek kiszolgáltatott, az önmagát elvesztő embert is megtalálja, és igyekszik segítséget nyújtani neki. Épp úgy, ahogyan a RÉV is teszi ezt, azzal, hogy megadják az itt-és-most segítséget, az emberi tudomány és értelem jelenlegi állásának felhasználásával.

Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója részint ehhez kapcsolódva elmondta: a szenvedélybetegeknek komplex ellátásra van szükségük, amelynek alapja az egészségügyi ellátás és a pszichoszociális ellátás együttműködése.

Az intézmény születésnapja pedig a dolgozók születésnapja is: azoké, akik szolgálatot teljesítenek nap mint nap - emelte ki Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki arról is beszélt, hogy a Karitatív Tanács tagjai támogatást kapnak. Köztük a Katolikus Karitász is, 650 millió forint összegben, segítve a logisztikai feladatok ellátását, közösségi terek kialakítását és az eszközfejlesztést.

Az ünnepségen Cserta Gáborné, az intézmény első vezetője beszélt a kezdetekről, és arról, hogy egyedül nem lehet szenvedélybeteget gondozni: kell az összefogás, a sok közös program. Ezt követően a RÉV munkájának egy kis szeletébe mi is bepillanthattunk. Három szenvedélybeteg, Árpád, István és László beszéltek függőségükről, legyen szó az alkohol, a kábítószer, a koffein, vagy a nikotin iránti vonzalomról. A függőségen kívül közös bennük az is, hogy - bár jórészt elveszítették családjukat, munkahelyüket - a szakértők és az egyház segítségével ismét fel tudtak állni, Árpádot idézve,
a felépülés kellemes éveit töltik. Mondhatni: a segítséggel ők is révbe értek...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!