Hírek

2016.12.01. 12:54

Rengeteg baleset történt – Fekete volt a november

Elhunyt egy ember az otthonában keletkezett tűzben Felsőcikolapusztán november elsején. Így kezdődött a hónap, és sajnos így is folytatódott: fekete volt a november, már ami a tragédiákat, baleseteket illeti. Lapunk munkatársai számos közúti közlekedési baleset helyszínéről tudósítottak ebben a hónapban, sok közülük halálos végkimenetelű volt.

Buthy Lilla

Ha időrendben haladunk tovább november másodikán a székesfehérvári Farkasvermi utcában ütközött villanyoszlopnak egy autós, az ütközés következtében az oszlop kitörött, az autóra dőlt. A roncsba szorult utas meghalt a balesetben. Ugyanezen a napon hajnalban gyalogost gázoltak a 64-es főúton, Enying térségében. Úgy tudjuk  a kamionos segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről. A gyalogos férfi a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

November 4-én egy motoros vesztette életét, aki a 811-es főúton, Pátkánál belerohant egy teherautóba, amikor az megállt egy érkező vonat miatt.  November 22-én is emberéletet követelt egy baleset: két autó karambolozott Kápolnásnyék és Pázmánd között. A 63-as főút sárbogárdi szakaszán autóbusz és gépkocsi ütközött, melynek során az autót vezető hölgy súlyos sérüléseket szenvedett.

Kamion lángolt és égett ki teljesen az M7-esen, miután szalagkorlátnak ütközött, az M6-oson betonfalnak ütközött egy autós. A balesetben életveszélyesen megsérült utasért mentőhelikopter érkezett. Székesfehérváron a Kiskút útja és a Szent Flórián körút telezöldes irányítású kereszteződésében három karambol is történt. Olyan is volt, hogy autós a járdán állt meg, miután a Királysoron fának ütközött. Egy nőnek a kocsiját sodorta el a vonat, mert figyelmetlenségből a sínek közé kanyarodott be, ahová beragadt: de szerencsére ő még időben ki tudott szállni a kocsiból. Kivételesen sok volt a koccanásos, anyagi káros baleset is.

A szakemberek szerint a legtöbb baleset hátterében valamilyen emberi mulasztás áll, műszaki hiba csak a legritkább esetben. Általánosságban véve a bekövetkezések szinte mindig ugyanabból adódódnak: figyelmetlenség, nagyrészt előzési manőver és elsőbbség szabályainak megsértése, relatív gyorshajtás és az ittas járművezetés sorolható a leggyakoribb okok közé. De novemberben olyan baleset is történt, ahol nem a gépjárművezetők voltak felelősek a karambolért, ami elkerülhetetlen volt: több ló vesztegelt a 63-as főúton, egy lovat két autós is elütött november 21-én éjszaka. Ebben az esetben szabálysértési eljárás indult a lovak tulajdonosa ellen.

Veigl Péter a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője elmondta, a székesfehérvári rendőrkapitányság illetékességi területén három halálos kimenetelű baleset történt, melyeket fentebb részleteztünk. Ezek között is volt olyan, ami figyelmetlenség vagy sebességtúllépés miatt következett be.

– Az emberek az időjárás miatt is egyre figyelmetlenebbek, fáradtabbak. Fontos betartani a látni és látszani elvét is. A közlekedésben résztvevőknek, így a gyalogosoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy láthatóvá váljanak, főleg, ha nem kivilágított útszakaszon közlekednek, lakott területen kívül láthatósági mellényt viseljenek.  Az autósoknak erősen ajánlott téli gumira váltani, és célszerű úgy tervezni a menetidőt, hogy a kapkodást kiküszöbölve korábban el tudjunk indulni otthonról. A sebességméréseket olyan útszakaszokra próbáljuk szervezni, ahol a statisztikák szerint a legtöbb baleset történik, és ahol azt tapasztaljuk, hogy hajlamosabbak az autósok a gyorshajtásra – mondta.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

https://www.feol.hu/hirek/tuzhalal-felsocikolan-elhunyt-egy-ember-az-otthonaban-keletkezett-tuzben-1797779" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/betonfalnak-utkoztek-az-autopalyan-1802818" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/langolt-a-kamion-az-autopalyan-1801667" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/karambol-az-esoben-1799913" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/baleset-a-kiralysoron-1801242" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/elsodorta-kocsijat-a-vonat-1799415" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/halalra-gazoltak-egy-gyalogost-1797956" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/eletet-vesztette-a-sofor-ket-auto-utkozott-1801769" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/autobusszal-utkozott-egy-szemelykocsi-sarbogardnal-1799270" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/tragikus-baleset-egy-motoros-es-egy-kisteherauto-utkozott-1798390" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/elgazoltak-egy-lovat-sulyosan-megserultek-1801631" target="_blank"

https://www.feol.hu/hirek/villanyoszlopnak-utkozott-egy-auto-1798032" target="_blank"


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!