Hírek

2013.09.23. 16:55

Repedések Ercsiben - A biztosító szerint a gépek okozzák a károkat

A lakók szerint a partcsúszás, a biztosító szerint a munkagépek okozták a házakban keletkezett károkat Ercsiben.

Tribolt Lajos

Pályázati pénzből végeztek partfalerősítési munkákat a közelmúltban. A megerősített szakaszon azonban történt egy suvadás, a parton is megrepedt egy aszfaltozott sáv. valamivel beljebb, a folyóval párhuzamos Csók István utcában Mocsai Lászlóné és Csitári-Nagy Gyula mutatják az úttest repedéseit, amely szerintük egyre nagyobb. Mocsainé a házát is mutatja, ahol egyre jobban dől befelé a tűzfal. Azt mondja, a biztosító szerint a partfalon dolgozó gépek okozzák a bajt, ő azonban ezt nem hiszi. A szomszédjában Csitári-Nagy úr a háza belsejében mutatja a repedéseket. Neki földcsuszamlásra is van biztosítása, ám a biztosító neki is azt állította, a gépek okozzák a bajt. Ő viszont úgy véli, a védműre csúszik rá a part. Mint mondja, az ő háza 3,2 méteres oszlopokon és 2 méter mély alapokon nyugszik. Mégis reped minden. A pince szellőzője távolodik a faltól, amihez hozzáépítették.

Mocsai Lászlóné és Csitári-Nagy Gyula a Csók István utcán az aszfalt növekvő repedését mutatják (Fotó: Koppán Viktor)

Panaszkodik a Szőnyi út 3-ban lakó Egyedné Csiki Mária is. Nála is egyre nagyobbak a repedések.

A lakók közös gondja, hogy úgy érzik, ingatlanuk megy tönkre és hiába fordulnak bárkihez is.

Dolgozik a munkagép (Fotó: Koppán Viktor)

A Szőnyi út a Duna partjára vezet. lenézve látjuk, ahogy a gépek dolgoznak. A partfal megerősítést végző cég dolgozik. Szabó Tamás polgármester azt mondja, úgy tájékoztatták, hogy volt egy szakasz, ahol nem volt fúrás és a partfal súlya alatt kibuggyant a víz egy átázott rétegből. Most hetven méter hosszan leszedik a megmozdult talajt egy tartósabb rétegig, majd geo-fólia, sóder réteg elterítésével biztosítanak a víznek kivezető lehetőséget. Közben az önkormányzat egy független szakértőt is megbízott a vizsgálatokkal. Beadott egy vis maior pályázatot. A pályázathoz már önerővel hozzájárultak, előrelátóan léptek, így most nem szeretnének fizetni.

A hozzáértők azt mondják, a Duna partján, magasan a víz felett soha nem lesz igazi nyugalom. A lakókat persze a saját ingatlanuk sorsa foglalkoztatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!