Hírek

2014.12.19. 18:10

2,55 milliárd forint támogatást kap a város a börgöndi reptér visszavásárlásához

A polgármester információja szerint 2,55 milliárd forint kormányzati támogatást kap a város a börgöndi reptér visszavásárlásához, így várhatóan a jövő év elején kerülhet újra közösségi tulajdonba a terület.

Házi Péter

Idei utolsó ülését tartotta pénteken a fehérvári testület, ahol többek között döntöttek arról, hogy a fehérvári virágóra Schwäbisch Gmündben megépített hű mását odaajándékozzák a német testvérvárosnak. Amint a város polgármestere is megjegyezte viccesen: Szeretne minden mendemondát eloszlatni, a megszokott, régi virágóra marad a helyén!Januártól önálló intézményként működik az 1913-ban alapított, jelenleg a Vörösmarty Színház részeként létező Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A zenekar igazgatójává Major István Józsefet nevezték ki, aki a közgyűlésen kiemelte, céljuk a zenekar intenzív fejlődése, a városhatárokon túli egyre több koncert szervezése.

Januártól önálló intézményként működik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Képünk 2008-ban készült

Miért reggel nyolc órakor tartotta a közmeghallgatást az önkormányzat? Munkaidőben ugyanis sokan nem tudtak eljönni, akik szerettek volna - vetette fel Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik), javasolva, hogy jövőre inkább tavasszal, és munkaidő szempontjából ideálisabb időben tehesse fel a köz a kéréseit, oszthassa meg panaszait. Cser-Palkovics András ígéretet tett arra, hogy az időpontot átgondolják, ugyanakkor kiemelte, a közösségi oldalán idén már több online közmeghallgatást, fogadóórát tartott, amelyen jóval több kérdést, felvetést fogalmaztak meg a fehérváriak, mint bármelyik korábbi, hagyományos, városházi közmeghallgatáson.

Mint várható volt, a város kinyilvánította igényét a Művészetek Háza, a Táncház és a Mesterségek Háza átvételére. Lapunk kérdésére Fehérvár polgármestere elmondta, L. Simon László államtitkárral és a tárcával is volt egy előzetes egyeztetés, ez alapján biztosan nem évek múlva, hanem várhatóan néhány hónapon belül megtörténik az ingatlanok, a fenntartói jog átvétele.

Habár a magyar közlönyben még nem jelent meg, a polgármester információja szerint 2,55 milliárd forint kormányzati támogatást kap a város a börgöndi reptér visszavásárlásához, így várhatóan a jövő év elején kerülhet újra közösségi tulajdonba a terület. Megalkotta a közgyűlés a jövő évi költségvetés elfogadásáig érvényes átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet, aminek kapcsán Márton Roland (MSZP) azt vetette fel, hogy a hírek alapján nem lesz egyszerű helyzetben jövőre a szociális szektor. Kérte, az egyeztetési folyamat még idén induljon el, hogy olyan költségvetést sikerüljön alkotni, ami képes kezelni e problémákat. A polgármester szerint Fehérváron jövőre sem lesz érdemi eltrérés a szociális juttatások esetében, minimális saját erős többletráfordítással legalább az idei szinten tudják tartani a szociális juttatásokat.

Fehérvári Programszervező Kft. néven új céget alapít a város. A Turisztikai Nonprofit Kft. részben hasonló feladatkörben működik, mi szükség van egy újabb cégre? tudakolta Márton Roland. A válasz szerint több éves elképzelésről van szó: idén 211 önkormányzati rendezvény volt Fehérváron, 400 milliós városi támogatással. Ez a nagyságrend indokolja, hogy egy kézben szervezzék ezeket, így költséget lehet csökkenteni az eszközbeszerzésekkel és a feladatkörök is átláthatóbbak lesznek. Az ügyvezetői feladatokat Juhász Zsófia látja majd el havi nettó 320 ezer forint megbízási díjért.

Döntöttek arról is, hogy Katona Vass Krisztinát bízzák meg a Százszorszép bölcsőde vezetésével. A másik két jelölt pályázata nem felelt meg az előírásoknak.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!