Hírek

2014.09.19. 21:20

Repülőgépet találtak - Négy éve keresik Odnocenovot, a Szovjetunió hősét

Seregélyes - Egy német, FW.190 típusú gépre bukkantak a roncskutatók a település határában. A keresett orosz gépet még nem találják.

Tribolt Lajos

Ismert, hogy Székesfehérvár térségében nagy harcok voltak a II. világháborúban. Az ide-oda hullámzó front sok áldozatot szedett. Seregélyes térségében negyedik éve folynak kutatások lezuhant repülőgépek után. Az elmúlt években már került elő Il2-es csatarepülőgép, LA 5-ös vadászgép, sőt Boston típusú bombázó roncsai is előkerültek. Utóbbi amerikai gyártmány, amelyet a szovjetek kölcsönbérletbe kaptak. Mindezt Magó Károly zászlós, kutató meséli.

– Számunkra, repüléstörténettel foglalkozóknak fontosak a leletek, de ez találkozott a helyi vállalkozók és a polgármesteri hivatal szándékaival. Ezért tudtunk idén is ásni – mondja.

Rozsos Károly kutató és Magó Károly zászlós kutató az FW.190-es gép egyik légcsavarját emeli k. iFotó: Kutatók

A többes szám arra utal, hogy a MH 86. Szolnok Helikopter Bázison kívül a Magyar Roncskutató Egyesület is részt vesz a munkákban. Az idei év felfedezése egy FW.190 típusú gép roncsainak megtalálása. A gép fontosabb elemeit megtalálták, így a légcsavarokat is. Ma már azt is tudják, hogy a repülőt vezető Mille hadnagy a gépét ért találat után kiugrott és szovjet fogságba került. Az ő esetében a német veszteségi és az orosz lelövési jelentések összevágnak.

A leletek egy részét pénteken bemutatták a helyi iskolában, amelynek vezetése kívánatosnak tartja a helytörténet megismertetését a diákokkal. Az orosz kutatók fontosnak tartják az általuk Balatoni csatának nevezett környékbeli harcokat. Voltak már a településen kinti kutatók, orosz forgatócsoport, s tavaly a kutatókat elkísérte az akkor exhumált pilóta unokaöccse is.

Az orosz érdeklődés egyik oka, hogy a térségben veszítette életét egy akkoriban ismert pilóta, German Petrovics Odnocenov, a Szovjetunió Hőse. Nagyon szeretnék, ha kiderülne, pontosan hol zuhant le a hadnagy gépe. Éppen ezért segítenek adatokkal a magyar kutatóknak.

Persze felmerül a kérdés, mi alapján kezdenek valahol ásni. Nos, az ekék által kifordított roncs darabok, idős emberek elbeszélése adnak támpontot. Mindezeket gyűjti egy helytörténet kutató, Horváth Péter.

A polgármester, Horváth Sándor eredetileg repülőgépmérnök. Ő a leletek egy részéből, fényképekből és orosz leírásokból szívesen nyitna egy állandó kiállítást. Úgy véli, hogy a régi óvoda épülete kiválóan alkalmas is lenne erre. Nem csak a repülőgéproncsok kaphatnának itt helyet, hanem más érdekesség is. Volt például egy helyi lakos, aki terepasztalokat készített. Néhány a pákozdi emlékhelyen látható, a többit a településre hagyományozta, de volt egy családi orvos, aki régi orvosi eszközöket gyűjtött. Ezek is mind kiállíthatóak lennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!