Hírek

2016.02.14. 08:05

Robbanásveszély sok ezer panellakó alatt - vészhelyzet élőben: ki tudunk menekülni, ha baj van?

Székesfehérvár - Ellenőrzésre számíthatnak a társasházak a közeljövőben – vajon a pincében tárolt holmik maradhatnak? Jó helyen van a gázpalack az alagsori tárolóban? Elég magasan van a dísznövény a lépcsőházban? A katasztrófavédelem munkatársai mindenre figyelnek.

S. Töttő Rita

Sok lakó kaphatott figyelmeztetést lakószövetkezetétől, közös képviselőjétől az elmúlt időszakban, hogy a pincében tárolt veszélyes vagy éghető anyagokat távolítsák el záros határidőn belül, s tegyék rendbe a közös tárolókat a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően. Apropót a felhívásnak nem csak az ad, hogy a tűzvédelmi szabályzat mellékleteként a tűzriadó tervet március 31-ig el kell, hogy készítsék a társasházak, de az is, hogy több olyan esethez is kihívták mostanában a tűzoltókat, amelyekből akár tragédia is lehetett volna. A lépcsőházban felgyűlt erős gázszag rémisztette meg többször is néhány székesfehérvári panelépület lakóközösségét, majd miután a tűzoltók kiérkeztek, kiderült, hogy a pincében gázpalackot tároltak, amely ereszteni kezdett. Az, hogy ez megtörténhetett, arra enged következtetni: gyakorlatilag mindenféle ellenőrzés nélkül lehet bármit tárolni sok ezer ember otthona alatt. Persze a valóságban ez nincs így, szigorú szabályok vonatkoznak erre, ahogy most már arra is, mi lehet a lépcsőházakban és mi nem. Egy tűz esetén ugyanis a tűzoltóknak és a lakóknak akadálymentes menekülési és mentési útvonalat kell biztosítani.

- A menekülési útvonal biztosítása érthető okból, nagyon fontos. Mondhatunk olyat, hogy a minimális szélesség 120 centiméter, de a pontos adatot csak kiürítés számítással tudjuk megmondani. Ilyenkor azt számítjuk ki, hány fő az, aki meghatározott időn belül el tudja hagyni az érintet területet – magyarázza Pécsi László, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának főelőadója. Ma már dísznövények sem pompázhatnak csak úgy a lépcsőházakban, a virágokat ugyanis 190 centiméter magasságban lehet csak elhelyezni. - De jellemző hiba, hogy a virágok hajtásai akár 30-40 centimétert is lelógnak, pedig ez is akadályozó tényező.

Pécsi László épp a lépcsőház menekülési útvonalának szélességét méri
Fotó: Koppán Viktor

A lépcsőházakban éghető anyagot, installációkat, képeket, szőnyegeket is csak korlátozottan lehet elhelyezni: - A folyosó teljes felületének 15 százalékánál nagyobb nem lehet az éghető anyaggal borított rész aránya – mutat rá a szakember, aki szerint vannak olyan lépcsőházak, ahol például linóleum a padló. – Ez már ki is meríti a 15 százalékot, sőt Ám ha a létesítéskor hatályos tűzvédelmi jogszabályok megengedték, akkor maradhat.

Bútorokat, ideiglenesen félretett tárgyakat is gyakran tárolnak a lakók lépcsőházakban, folyosókon, közös tereken. Noha nem lehetne. A felszerelt rácsos ajtók azonban érdekes módon maradhatnak. – Akkor, ha biztosított mindenkinek a menekülése, kijutása, azaz mindenki rendelkezik hozzá kulccsal, illetve ha egy kulcsos dobozt helyeznek ki fél méteren belül, amit mindenki tud használni – szögezi le a katasztrófavédelem főelőadója, de kiegészíti azért: ha a tűzoltók számára fontos szekrény található az ajtó mögött, akkor a rács csak akadályozná a munkájukat, ezért természetesen tilos fent lennie.

Az igazán kérdéses terület a pince, ahol gyakran évtizedes tárgyak őrződnek, s ahonnan most minden tűzveszélyes anyagot el kell távolítani. Pedig a leggyakoribb tárgy, amit ezekben a tárolókban tartanak, a bútor. Ami pedig bizonyosan éghető dolog. De hát hol máshol őrizze az ember, ha nem a pincében? – vetődik fel a jogos kérdés. Szerencsére Pécsi László segít:

- A menekülési útvonalakat a pincékben sem szabad leszűkíteni, éghető anyagot oda tenni – tudjuk meg, ahogy azt is: robbanásveszélyes anyagot, benzint, hígítót azonban meghatározott mennyiségben a tárolóban szabad tartani (persze a menekülési útvonalon kívül). Benzinből, robbanásveszélyes aeroszolból például 10 liter, gázolajból 30 liter helyiségenként a megengedett mennyiség. Az 50 köbcenti alatti motorok is alhatnak téli álmot a pincékben, derül ki a szakember felsorolásából. Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni: gázpalackot tilos pincében tárolni! Talán nem kell megmagyarázni, miért

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!