Hírek

2014.11.27. 14:57

Robbanóanyag került elő Seregélyesnél - A helyszínen emberi maradványokat is találtak (frissítve)

Seregélyes - A tűszerész ügyeletre csütörtökön délután érkezett a bejelentés arról, hogy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezeteket találtak a 62-es számű főúton, Seregélyes előtt.

Tihanyi Tamás

15:55 A járőr már órák óta a helyszínen dolgozik, információink szerint két darab szovjet kézigránátot és megközelítően másfél kilogramm lőszert találtak. Úgy tudjuk, a helyszínen emberi maradványokat is leltek, a Magyar Honvédség hadisírgondozó tisztjei holnap reggel érkeznek a helyszínre a további vizsgálatok végett.

16:12 A Tavaszi ébredés elnevezésű magyar-német támadás 1945. március 6-tól március 15-ig Seregélyes-Sárosd térségéig jutott el, ahol például több Királytigris típusú német nehézpáncélos is részt vett a küzdelmekben. Igen heves harcok zajlottak ott abban az időszakban, amelyek minkét oldalon sok áldozatot szedtek, de a szovjet oldal vesztesége általában három-négyszeres volt. Az emberi maradványok vélhetően abból az időszakból származnak.

16:29 A Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós ezredének járőrei az egész országban Fejér megyében dolgoznak a leggyakrabban, ennek oka, hogy ebben a megyében "állt" legtovább a front a második világháború idején, hiszen a magyar-német csapatok sorban négy ellentámadást is indítottak részben Budapest felmentéséért. A harcok során hatalmas mennyiségű hadianyagot halmoztak fel és használtak el. A tüzérségi maradványok gyakori fellelésének oka, hogy a megmaradt élesített hadianyagot annak idején a front elvonulása után nem szállították el, hanem többnyire csak beleszórták a lövészárkokba, robbanótölcsérekbe. Ezek a földmunkák során gyakran előkerülnek - nyilatkozta lapunknak Fülöp Attila fegyverszakértő.

19:20 Valamivel 19 óra előtt véget ért a forgalomkorlátozás a 62-es főúton, miután a tűzszerészek elszállították a megtalált lőszereket. A tűzszerész ezred szóvivőjének tájékozattása szerint két darab F 1-es szovjet kézigránátot és 2 kg gyalogsági lőszert találtak és vittek el a központi gyűjtőhelyre. Az emberi maradványokat pénteken reggel vizsgálják meg a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!