Hírek

2017.05.14. 20:00

Robbanóeszközök ezrei: még mindig veszélyesek

SZÉKESFEHÉRVÁR Fejér megyét különösen megtiporta a második világháború. Ha megpróbálnánk ezt elfelejteni, időről időre eszünkbe juttatja ezt a riasztás, ami egy könnyen gyilkossá váló robbanóeszköz napvilágra kerülésére figyelmeztet.

Tihanyi Tamás

Nemrégiben ismét veszélyes robbanóeszközt találtak Székesfehérváron: a hír elég nagy visszhangot keltett, ám azt már kevesebben tudják, hogy még mindig szinte minden napra esik egy hatástalanítás Fejér megyében. Ilyen szempontból tehát még mindig nem ért véget a második világháború. Fülöp Attila bodajki fegyverszakértőt és háborús helytörténészt az okokról kérdeztük.

Fülöp Attila  bodajki fegyverszakértő és háborús helytörténész

Miért van az, hogy 2017-ben, ennyi idővel a második világégés után még mindig szinte naponta lehet fel nem robbant lövedéket, vagy bombát találni?

- A második világháború körülbelül négy hónapig tombolt Magyarországon, főként Fejér megyében olyan erővel, hogy bizonyosan még évtizedek múlva is lesz, aki talál ilyen veszélyes eszközt. Az utolsó háborús évben, 1945 januárjától Fejér megye és Székesfehérvár sokáig frontvonalban lévőnek számított, hiszen 100-150 kilométereket hullámzott az arcvonal keletről nyugat felé, és fordítva. A Konrád I., Konrád II. és Konrád III. fedőnevű német hadműveletek, valamint a március 5-től 16-ig tartó német Tavaszi ébredés fedőnevű hadművelet hatalmas magyar és német, illetve szovjet erőket kötött le és kényszerített harcra.

Nyilván a szárazföldi erők összeütközéséhez még légicsapások is társultak

- Igen, volt tehát mifelénk légibombázás is jócskán a tüzérségi eszközök bevetésén túl. Ráadásul a nyugati hatalmak még be is segítettek a magyarok és a németek ellen harcoló szovjet-orosz erőknek, így még nyugati, angolszász, azaz szövetséges harci eszközöket is használtak az összecsapások során. Utólag a történészek kiszámolták, átlagban tízből egy tüzérségi eszköz vagy légibomba nem robbant fel, s ez azt jelenti, hogy még mindig hatalmas mennyiségű ilyen gránátot, bombát rejt a föld. Amikor felújították a székesfehérvári vasútállomást, ott is nagyon sok fel nem robbant harci eszközt találtak, de a megyében bárhol előkerülhetnek ilyen rémségek.

Székesfehérváron, a Sóstó környékén is kemény harcok dúltak?

- Székesfehérvár és Tata volt a magyarországi frontvonal két sarka , a német és orosz tábornokok e két városra kulcspozíciója miatt kiemelten figyeltek. Fehérvár háromszor cserélt gazdát, ezért a városban hatalmas mennyiségű légvédelmi és légi aknát, gránátot használtak. Ráadásul a Sóstó talajának viszonyai is elősegítették azt, hogy egy robbanóeszköz hatástalan maradjon, hiszen eléggé mocsaras terület volt Székesfehérvár nyugati része. Úgy vélem, elsősorban fel nem robbant aknavetőgránátot lehet találni, illetve találnak is az építkezések közben. A kilövéskor beélesedtek, majd becsapódtak az iszapba vagy a vízbe, aztán az akkori katonáknak szerencsére, az utókor számára azonban sajnálatosan elmaradt a detonáció. A kilőtt gránátok száma több tízezerre tehető, s ennek az egy százaléka is nagyon nagy mennyiséget jelent.

Egy 100 kilogrammos repeszbombát találtak a sóstói városrész rehabilitációs projektjének parkolóépítésénél május elején. Nem sokkal korábban a Béla úton egy földmunkát végző gép emelt ki a földből egy háborús robbanótestet . Szinte minden napra jut egy hatástalanítás a megyében.

Ha valaki ilyen eszközt talál, mit tegyen? Mi a szakember erre vonatkozó tanácsa?

- Sajnos mindig akadnak olyanok, akik hazaviszik az ilyen robbanóeszközt és megpróbálják szétszerelni, ám ezzel nem csak önmagukat, de a környezetüket is hatalmas veszélynek teszik ki. Azonnal a rendőrséget kell hívni, a rendőrség pedig tudja, mi a dolga: ők azonnal lezárják az adott területet, és riasztják a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Azt sem szabad elfelejteni, hogy minél régebbi egy robbanótest, annál veszélyesebb. Azaz ha öt éven belül találnak meg egy fel nem robbant bombát, az közel sem annyira veszélyes, mint ha hetven évig a földben lapul. Az időjárás, elsősorban a savas és a lúgos esők rendkívül veszélyessé teszik a robbanófej gyújtóját.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!