Hírek

2016.07.11. 09:33

Romboltak az etyeki iskolában - milliós értékeket loptak, ott is aludhattak a vandálok

Etyek – Brutális rombolást végeztek egyenlőre ismeretlenek a közel tíz éve bezárt gimnázium épületében Etyeken. Mint kiderült, nem először jártak az intézményben, de most eddig soha nem látott módon intézték el a berendezést.

S. Töttő Rita

Közel tíz éve, 2007-ben zárta be kapuit a Kolumbusz Humángimnázium, amely alapítványi intézményként működött hosszú éveken át. Akkor ez nagyon érzékenyen érintette azokat a diákokat és szüleiket, akik nem fejezték még be az iskolát, ezért nagy visszhangja volt a bezárásnak, melyről a Fejér Megyei Hírlap is beszámolt.

Az iskola épülete azóta gyakorlatilag üresen állt, illetve a berendezéseket, iratokat továbbra is ott tartották a tulajdonosok. Kopcsik István, az iskola akkori igazgatója azóta is azon dolgozik, hogy valamilyen módon, hasonló profillal újranyissa az iskolát.

Fotó: Kopcsik István

Az épület azonban őrizetlenül várta a sorsát, ezért is eshetett áldozatául a rongálóknak. Kopcsik István lapunknak elárulta: nem először törtek be az épületbe, 2-3 hónappal ezelőtt is helyszíneltek már itt a rendőrök, ám akkor nem vittek el semmit. Másfél hete azonban megdöbbentő módon tették tönkre ismeretlenek a berendezéseket.

– Kétnaponta jártak a kollégáim az épületbe, ugyanis már három éve készen áll már az új iskola programja, melynek indításán dolgozunk – tette hozzá a volt igazgató. – Ekkor látták döbbenten, ami történt: felfeszítették a páncélszekrényt, szétdobálták a bútorokat, lefeszegették az ajtókat, betörték az ablakokat, összefirkálták a falakat, szétdobálták a wc papírt – sorolta Kopcsik István, aki szerint ezúttal két egymillió forint feletti értékű eszközt is elvittek a vandálok.

Az eset megdöbbentette a helyieket is, akik szerint valószínűleg huligánok, megeshet, hogy drogosok törtek-zúztak az épületben. Sőt, megeshet, hogy egy-két napra be is költöztek az épületbe, ugyanis egy felsőbb emeleti szoba bútorzatát levitték egy másik helyiségbe és ott rendezkedtek be.

A nagy ingatlan  egyébként a Fejér megyei település félreeső helyén, teljesen magányosan áll, így eshetett meg az, hogy senkinek nem tűnt fel a huligánok rongálása. Információink szerint egyébként áram sincs már  az épületben, ezért volt nehéz megoldani a riasztó berendezés telepítését. Kopcsik István elkeseredett:

– Már az akkreditációs anyagunk is készen volt, amit most tönkretettek, szétdobáltak a vandálok. Ezt most újra össze kell raknunk, a hiányt pótolnunk kell  ahhoz, hogy jövőre indulhasson az új  iskola. Fél éven át készítettük elő ezt a folyamatot...

Rendőrségi feljelentés ezúttal nem történt az ügyben, így nyomozás sem indult, tudtuk meg, melynek oka az épület bejárati ajtaja – az elmúlt tíz évben ugyanis olyannyira tönkrement a zár, hogy gyakorlatilag könnyen bejuthatott oda bárki.

Kopcsik elmondta: úgy tűnik, német és osztrák befektetőket sikerült találni az intézmény újraindításához, illetve egy új iskola nyitásához. Jövőre, ha sikerül, el is indulhatna a főként  kínai, arab, hindi, orosz nyelvet, valamint másodlagosan angolt, franciát és spanyolt oktató, nemzetközi érettségit adó iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!