Hírek

2016.07.01. 08:46

Ruttnert jogerősen felmentették

A Székesfehérvári Törvényszék jogerős döntésében – a járásbíróság korábbi ítéletét helybenhagyva – felmentette Ruttner György ügyvédet az ellene emelt vádak alól.

Szabó Zoltán

A Székesfehérvári Járásbíróság – bűncselekmény hiányában – 2015. december 4-én kelt ítéletében mentette fel sikkasztás, ügyvédi visszaélés és hamis tanúzásra felhívás bűntette, illetve hamis tanúzásra felhívás vétsége vádja alól az ügyvédet. A ítélet ellen az ügyész fellebbezett. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlott két, korábbi ügyfelének 2012 tavaszán felajánlotta, hogy alacsony áron ingatlanhoz tudja juttatni őket, azonban fizetőképességük alátámasztására egy nagyobb összeget kell letétbe helyezniük nála. A letétként átvett összesen 60 millió forinttal a vádlott sajátjaként rendelkezett. A vád szerint ezután, 2013-ban, a vádlott arra kérte az egyik sértettet, hogy az ellene indult eljárásokban valótlanul azt közölje, hogy nem letétbe helyezte a pénzt nála, hanem kölcsönként adta neki. A kérésnek a sértett nem tett eleget.

A Székesfehérvári Törvényszék a fehérvári járásbíróság ítéletét helybenhagyta. Egyetértett a járásbíróság indokolásával, hogy az ügyvédnek nem letéti megbízás, hanem kölcsön jogcímén adtak át összesen nem több, mint 51 millió forintot, igen magas kamatra. A vádlott e jogügyletben, mint adós, a sértettek pedig, mint hitelezők léptek fel. A köztük fennálló jogviszony nem ügyfél–ügyvéd közti jogviszony volt, a letéti megbízás színlelt ügylet volt. A kölcsönnel pedig jogosult volt sajátjaként rendelkezni, jogtalan hátrányt a másik félnek nem okozott. Az ügyvéd 2013 februárjában több alkalommal beszélt telefonon az egyik sértettel, akit nem hamis tanúvallomásra, hanem arra kért, hogy a meghallgatások alkalmával a valóságnak megfelelően azt közölje: nem letétbe helyezte a pénzt nála, hanem kölcsönként adta neki. A sértett azonban a felkérésnek nem tett eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!