Hírek

2014.10.29. 17:00

Sarc vagy közteher az internetadó?

Székesfehérvár – Felzúdulást váltott ki a tervezett internetadó. Mi pedig kíváncsiak voltunk a pártok megyei vezetőinek, képviselőinek véleményére

Szabó Zoltán

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőit tömörítő Demokrata Képviselők Közössége (DKK) felszólítja a helyi fideszes országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg az internetadót. A DKK nevében ma levelet küld a megye országgyűlési képviselőinek, jelentette be sajtótájékoztatóján Mezei Zsolt, a Demokratikus Koalíció Fejér megyei önkormányzati képviselője. A DK szerint az internetadó sima pénzbehajtás, egyúttal a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása, a média feletti uralom kiépítésének újabb lépcsőfoka. A párt kéri a képviselőket, ne szavazzanak a gazdasági fejlődés, az információ szabadság, a mindenki számára elérhető tudás ellen.

A fotó a keddi, budapesti, az internetadó elleni, nagy tömeget megmozgató tiltakozáson készült

Úgy véljük, ki lehetne gazdálkodni más téren az internetadóból remélt összeget, és erre az adónemre nincs szükség, válaszolta kérdésünkre Árgyelán János, a Jobbik megyei elnöke. Nem vélelen, hogy ennyien megmozdultak a bejelentésre, folytatta, hiszen mindenkit érint, ezért megértik a tiltakozást. A Jobbik már régebben javasolta, hogy növeljék az internet lefedettséget Magyarországon, akár ingyenesen, hiszen ez az egyik legfontosabb onformáció forrás. Árgyelán kijelentette: a Jobbik ellenzi ezt az adót, és úgy látja, hogy amit a választás előtt adtak az embereknek, most más forrásból vissza akarják szedni a költségvetésbe.

A nép fölébredt, és a tiltakozással ítéletet mondott, értékelte a történteket Horváth András, az MSZP megyei elnöke. Szerinte nem véletlen, hogy a Fidesz a választási kampányban nem szólalt meg, és nem beszélt a 2015-ös költségvetésről, az adótörvényekről. A nép, az emberek azonban nem buták, és látják egyfelől a hatalmas méretű korrupciót, amely a kitiltási ügyet vonta maga után, másfelől látják azt is, hogy a kormány gátolni akarja a nemzetközi információ áramlás szabadságát. Nem csak az internetadó jelent azonban gondokat, hanem a cafeteria súlyos megadóztatása is, említette a szocialista politikus.

Szó sincs új adóról, hanem a már 2012-ben bevezetett távközlési adót terjeszti ki a kormány egy további területre, mondta lapunknak Törő Gábor, a Fidesz megyei elnöke, országgyűlési képviselő. Az a céljuk, hogy a távközléshez kapcsolódóan, a telefonadóhoz hasonlóan az adatforgalom utáni adót a szolgáltató fizesse, és ne háríthassa azt át a felhasználóra. Ennek megfelelő törvényt terjesztenek az országgyűlés elé, november közepén. A cél az arányosabb közteherviselés, amelyben az internetszolgáltatók nem olyan mértékben vesznek részt, mint mások. Törő Gábor szerint a törvénytervezet konkrét szövege meggyőz majd mindenkit, és az ellenzéki lufi kipukkad. A heves tiltakozások, tüntetések kapcsán pedig megjegyezte: ebben az évben háromszor döntött úgy a szavazók többsége, hogy jó úton haladnak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!