Hírek

2011.03.08. 05:45

Sárosd - Építik a közösséget

Sárosd - Az 1400-as évek végén Corvin Mátyás adományozott mezővárosi rangot Sárosdnak, Jakabszállásnak, ma folyamatosan fejlődő nagyközségként tartják számon a települést.

Miskei Anita

 

Kétarcú település Sárosd, hiszen a szépülő, bővülő  intézmények sora mellett számos, a szegénység jegyeit magán viselő családi ház. Az itt élők között sokan munkanélküliek, akiknek pedig van állásuk,  azoknak az ingázással járó fáradalmakat kell vállalniuk. Ennek ellenére az átutazó egy rendezett település képének emlékével folytathatja útját. Hiszen a főút mentén, a falu szívében álló általános iskola épülete korszerű, s nemrégiben egy tornacsarnokkal bővült. Utóbbi nem csupán az iskolába járó diákokat szolgálja, hanem minden sárosdit. Délutánonként, esténként az intézmény otthon ad kézilabda-, és  futball edzéseknek, de jártak már itt a helyi kempó klub tagjai is. A hatalmas, modern épület a közösségi élet formálója is egyben, menedéket nyújt a sportolóknak a téli napokon is. Mely fontos, s egyben nemes feladat - jegyezte meg   Bárkányiné Vohl Mária, a tagintézmény vezetője. A szegénységben, s munkanélküliségben az egyik legnehezebb feladat a jóra, a törekvésre való nevelés. Jószándékból, cselekedni akarásból mégsincs hiány. Az önkéntes tűzoltók takarítást szerveznek, s  a tavasszal megszépítik a települést, korábban pedig maguk a lakók kezdeményezték egy-egy utca rendbetételét. A horgásztó környékét az egyesületi  tagok tartják rendben.
Néhány éve pedig az óvoda bővítésébe is belefogtak a szülők, megmutatták, képesek együttműködni, segíteni,  alkotni. Lehotainé Kovács Klára polgármester elmondta, évekkel ezelőtt valamivel visszaesett az óvodások száma, később azonban bővítésre szorult az intézmény, mert ismét több gyermeket irattak az oviba. Az önkormányzat és a szülők is segédkeztek. Mindenki azt adta, amije volt. Néhányan szakértelmükkel, mások pedig alapanyagok felajánlásával  járultak hozzá a munkához. A gyermekekért hozott áldozattal egyben értéket is teremtettek.

Néha azonban a baj is felüti a fejét a településen! Az utóbbi két-három hónapban például megszaporodtak a betörések. Sallay Lászlónak, a népművészet mesterének volt a kornak megfelelő szerszámokkal  gazdagon felszerelt kovácsműhelye, az eszközöket azonban ellopták. Pár éve még volt itt rendőrörs, akkoriban nagyobb volt a közbiztonság. Napjainkban többen hiányolják. Hiába van körzeti megbízottja a településnek, járőrözéskor, s parancsszóra máshová vezényelhetik. Pedig a nap 24 órájában szükség lenne jelenlétére. A közbiztonság javítása persze nem csak a sárosdiaknak, a térség minden településének elsődleges célja. A településőrök támogatása nemrégiben, a mezőőröké már 2006-ban megszűnt, azóta ezen feladatokat nem látja el senki, a helyi polgárőr egyesület száma is csökkent. Így a helyiek - ha tehetik - egymásra is figyelnek. Hiszen vitathatatlanul felerősödtek az életminőség  problémái, amelyek az elszegényedést, s a bűnözést is felerősítették. Az alacsony iskolai végzettségűeket fenyegető munkanélküliség, az annak  következtében történő elszegényedés ellen azonban többen, többféleképpen küzdenek. Az általános iskolában a képzésekre, továbbtanulásra buzdítják a fiatalokat, akik versenyeken, alkotótáborokban mutathatják meg felkészültségüket. Gyakorta érnek el jó eredményeket a kistérségi megmérettetéseken. Az önkormányzat pedig a civil egyetem elindításával, s az Életedért Lépj Szolgálatba program bemutatásával, valamint a közmunkaprogrammal  segít a helyieknek kitörni a nehéz helyzetből. Igyekeznek minél több embert bevonni a projektekbe, bízva a szociális fejlődésben.

 

OLDALTÖRÉS: Valóra vált álom, jövőbeni tervek

 

 

 

Valóra vált álom, jövőbeni tervek

 

 

2004 májusában választották polgármesterré Lehotainé Kovács Klárát. Azóta többször is bizonyította, erős női kézzel is lehet sikeresen irányítani egy települést.

Nincs könnyű dolga Lehotainé Kovács Klárának, hiszen a településen sok a munkanélküli, mégis bizakodó. Erre minden oka megvan, hiszen az utóbbi években több mint 500 millió forint folyt be a községbe a sikeres pályázatok eredményeként.
- Teljesült az egyik legfőbb álmunk, elkészült a tornacsarnokunk. Nagy szükség volt erre a fejlesztésre, hiszen évtizedeken keresztül az általános iskola folyosóján, aulájában zajlottak a testnevelési órák az őszi, téli időszakban. A csarnokra a seregélyesi önkormányzattal közösen pályáztunk, hiszen iskoláink társult intézményi formában működnek - mondta a polgármester. Majd megjegyezte, ebben a konstrukcióban nem először kértek támogatást. Korábban éppen így valósulhatott meg az iskola tetőszerkezetének felújítása, tantermeinek bővítése, modernizálása. Az iskola mellett a község szinte minden közintézményének felújítására sor került már az elmúlt években. A polgármesteri hivatal épületét korszerűsítették, akadálymentesítették épp úgy, mint az orvosi rendelőt is. Több utca felújítása is megtörtént már, persze még akad tennivaló, ehhez azonban újabb pályázati forrásra lesz szüksége az önkormányzatnak.
- Van olyan utcánk, ahol a csatorna már ott van, a vezetékes ivóvíz azonban csak az ott épült házak felében érhető el. Az utca kevésbé lakott felében nem volt rá korábban igény, ott nem építettük ki, idén azonban szeretnénk ezt pótolni - sorolta a terveket a polgármester asszony. Azt is elárulta, hogy a másik nagy cél a faluközpont járdáinak, parkolóinak kiépítése az óvodától az iskoláig.  Még 2005-ben készíttettünk erre terveket, ehhez azonban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. segítségére, hozzájárulására is szükségünk van, mert a főút az ő kezelésükben van. Mindemellett a nyári hónapok folyamán tervezzük az óvoda régi épületszárnyának felújítását is - mondta Lehotainé Kovács Klára. - A fejlesztések mellett továbbra is fontos számunkra a közbiztonság kérdése. Az utóbbi hónapokban megnőtt a betörések száma, ezt szeretnénk megakadályozni a jövőben, részben segítséget nyújt ebben a közmunkaprogram. Ugyanakkor az állandó rendőri jelenlét lenne az igazi megoldás számunkra - vélte a vezető.

 

OLDALTÖRÉS: Kitartanak az önkéntesek

 

 

 

 Kitartanak az önkéntesek

Fennállásának 123. évfordulóját ünnepli az önkéntes tűzoltóegyesület. Farmosi Csaba elárulta, sok a gyermek közöttük.

 

 

A település egyik legrégibb egyesülete az önkéntes tűzoltóké, amely nem csupán a megyei és országos versenyeken ér el kimagasló eredményeket, de a társhatóságok támasza is egyben. Farmosi Csaba, a helyi egyesület vezetője elmondta, nem csupán az nagyszerű, hogy nagy múltú egyesület az övék, hanem az is, hogy egyre több fiatal csatlakozik a csapathoz. Gyermekek, akik a szabadidő hasznos eltöltését választják.
- A gyermekek kitartása, lelkesedése hihetetlen. Felnőttként éppúgy elismeréssel nézünk rájuk, mint egymásra egy sikeresen elvégzett feladat után. Ugyanis akad olyan feladat, amikor egy verseny során egy törékeny termetű fiúcska vagy lány három, vízzel teli tömlővel képes szaladni. Ráadásul gyakran segítenek egymásnak a gyerekek. Célunk, hogy megfelelően segítsük a szülők nevelői munkáját - árulta el Farmosi Csaba. Akitől azt is megtudtuk, felszerelésük szegényes,  önállóan tüzet oltani, vagy egy baleseti helyszínt felmérni nem tudnak, de kisegítik például a sárbogárdi kollégákat. Biztosítják a helyszínt például  a községben tartott rendezvényeken is. Persze ebben a munkában csak felnőttek kapnak szerepet, a gyermekek pedig tanulhatnak tőlük. Fegyelmet, felelősséget,  az összetartás, valamint a  bajtársiasság fontosságát is.

 

OLDALTÖRÉS: A falunak is építettük

 

 

 

"A falunak is építettük"

 

 

Tizenöt éves ma már a horgászegyesület, amelynek egyik alapítója, lelkes szervezője Sárdi László. Aki elárulta, a sárosdi tó, amely otthont ad szenvedélyüknek, még csak tízéves.  Valamikor völgy volt a tó helyén, amelyen keresztülfutott a seregélyes-sárosdi kanális. Ma ez táplálja a tavat, amelyet magunk alakítottunk ki az önkormányzat, s az akkori téesz segítségével - mesélte Sárdi László. Hangsúlyozta, nem csak maguknak, hanem a falunak építették ki a tavat, amely azóta egyre több, a sportágnak hódoló helybélinek ad nyugalmat, kikapcsolódási lehetőséget. Lászlót pedig ismeri itt mindenki, hiszen az újításoknak, rendezvények szervezőjeként már a családokat, s a fiatalokat is lecsábította a tópartra. 35-40 tizennyolc év alatti is van az egyesület tagjai között, amely most 172 tagot számlál. A szám egyre nő, nem csoda, hiszen László és az egyesület elnöke, Pleizer Lajos hangsúlyt fektet a rendezvények mellett a szép környezetre is. Társadalmi munkában építettek már esőbeállót, vágtak nádat, s telepítettek halat is.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

 Leltárban

- A település lélekszáma (2010-es adat) 3435 fő.

- A képviselő-testület: Lehotainé Kovács Klára polgármester, Mrázik Sándor alpolgármester, Végh László társadalmi megbízott alpolgármester, Göncz Zoltán Imre, Pleizer Lajos, Takács Istvánné, Telek László és Véningerné Bognár Krisztina. A jegyző: Dosztály Csaba.

- Az óvodások száma 140-145 fő, az iskolába 239 tanuló jár.

- Testvértelepülés: a szlovákiai Bogyarét.

- Civil szervezetek: Sárosdi Horgászegyesület, Sárosdi Lovasegylet, nagyközségi sportklub, Sárosdi Önkéntes Tűzoltóegyesület, nyugdíjasklub, Sárosdért Egyesület, Sárosdi Sulialapítvány, Sárosd Ifjúságáért Alapítvány, Kempo klub, Polgárőr Egyesület Sárosd, Pelikán Vadásztársaság.

- Két, díszpolgári címet minden év augusztus 20-án átadnak 1991 óta.

Helyi értéktár

- A község nevezetességei: az Esterházy-kastély, amely szociális otthonként működik, valamint a római katolikus templom és a plébánia épülete, a református templom. Kápolnadomb, a Zrínyi utcai 100 éves tölgyfa, Sallai László tojáspatkoló- és kovácsműhelye. Az I. és II. világháborús emlékművek.

- Sárosdért Emlékérem átadása 2005 óta minden március 15-én.

-  Jeles napok: az 1993 óta megrendezett Imre István díjugrató emlékverseny, ma már ehhez kapcsolódnak a Sárosd-napok is. Szüreti felvonulás, zenésztalálkozó, alkotótábor, horgászverseny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!