Hírek

2017.01.29. 12:05

Sáskát is elbírta a jég

A Velencei-tavon a jég vastagsága a húsz centimétert is meghaladta, ezért ideális felületet adott hétvégén a nádvágóknak.

Szombaton a Horgászegyesületek Velence-tavi és Dunamenti Szövetségével közösen nádarató nyílt napot tartottak a Szúnyog-szigeten, ahol Pamminger Ede a Királyi Város ízmestere főzött a csontig hatoló hidegben.

A dán mocsárjáró harci járműből átalakított Sáska nevű géppel is könnyedén tudtak dolgozni a nádaratók a tó vastag jegén
Fotó: Bácskai Gergely

A nádat már több éve, nem tudták rendesen aratni, ami vízminőségi szempontból is fontos, hiszen rengeteg szerves anyag kerül ki így a Velencei-tóból. Több szempontból is fontos levágni a nádat a tavon: vízminőségi és haszonnádvágást is végeznek.

Az előbbi azért fontos, mert a tóba jutott nitrogén és foszfor évközben beépül a növény szárába és nem kerül ismételten a vízbe, rontva a nyári melegben annak minőségét. A haszonnádvágásból pedig nádszövet, nádpalló és tetőfedésre alkalmas kiváló termékek készülnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!