Hírek

2013.05.13. 14:59

Segítséget kér a beteg Dominik édesanyja

Székesfehérvár - Először a kisfiú fotóját, aztán orvosi papírok regimentjét mutatja az anya. Nem kórtörténetet írunk, a lényeg tehát: Dominik súlyos beteg. De talán van olyan, aki tud segíteni...

B. Kiss László

Kedves kisfiú mosolyog a fényképről. Az ember az édesanya által mutatott  fotó alapáján nem is gondolná, hogy Varga Dominik, milyen súlyos betegséggel küzd. A négy és fél éves kisgyerek normális lefolyású terhesség után, a 39. hétre született  meséli az anya, Vargáné Mezei Andrea. Három kiló huszonötöt nyomott, és hosszabb volt ötven centinél. A kórházból úgy adták ki mint egészséges újszülöttet.

Néhány hónapos volt, amikor a házi orvos az első vizsgálatra elküldte, mert a csecsemő nem tartotta a fejét. Több napot töltöttek bent a kórházban. Néhány hét múlva újabb vizsgálat következett... Dominikről megállapították, hogy hipotómiás. A betegség következtében a 2008-ban születésű kisgyerek ma is olyan, mint a rongybaba. Nem tud járni, legföljebb átfordulni. Úgy ül csak, ha megtámasztják.  Dominiket egy éves korában vették fel a speciális fejlesztő bölcsödébe, ahová hat éves koráig járhat.

Vargáné Mezei Andrea kisfia, Dominik fényképével (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Jelenleg is mindössze 12 kilós. Hörgőszükölete van, ezért nem egyszerű az etetése sem, de az édesanya mereven elzárkózik attól, hogy a gyermekét esetleg csövön, gyomorszondán át táplálják. Minden tőlük telhetőt megtesznek, de sokszor tanácstalanok. Úgy érzik,  túlságosan is magukra vannak utalva  panaszolja az anya. Egy pesti professzor szerint Dominik a  ritka betegsége ellenére még lehet  mint fogalmazott  közepes ember. S bár nem beszél, édesanyja úgy veszi észre: figyel, és sok mindent megért.  A fiúcskával  már eddig is  több fajta alternatív terápiát kipróbáltak. Jártak például egy darabig a Pető Intézetbe, vagy a bölcsődében kutyaterápiára is.

Ugyan Dominikkal még otthon maradhatna egy darabig, de muszáj dolgoznia  mondja az édesanya.  Svájci  frankalapú hitelre vették a férjével a lakást. A lakást, amely a negyedik emeleten van, és persze nincs lift, úgyhogy a beteg kisfiút ölben kell fel- és lecipelni. Az édesanya nem rejti véka, alá: segítséget vár a cikktől. Hátha tud valaki valamilyen gyógymódot. Vagy legalább valami olyan megoldást, amitől könnyébbé válhatná a három tagú család élete...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!