Hírek

2011.02.15. 05:53

Seregélyes - Együtt erősebbek

Rohamos léptekkel fejlődik a település, megújuló intézményei mellett az összefogás és a társadalmi szerepvállalás is újraéled. Visszatérnek a hagyományokhoz.

Miskei Anita

 

A mai nagyközség hajdan mezővárosként közel ötezer lakossal büszkélkedett. A település  reménye, hogy a jövőben ismét ilyen sokan lakják majd Seregélyest, amelyet a 62-es út szel át. A főúton áthaladó forgalom jelentős, ahogyan a község önkormányzata által kitűzött célok is.  Játszótereket, fásítást, virágosítást terveznek. Nemcsak a falu új központjában, hanem a település egészén. Hiszen akad itt bőven látnivaló, a tájház, a horgásztó, a Kertész ház, vagy éppen a Zichy-Hadik-kastély, valamint a Pelikán-ház Erdei Iskola. Jó volna, ha szebb út vezetne feléjük - mondják a helyiek. S tesznek is érte, a parkosításhoz ugyanis egy helybéli ötven tuját, mások a munkájukat ajánlották fel. Így talán hamarosan az erdei iskolához vezető út is még szebbé válhat. Ugyanis ez az intézmény komoly sikereket ért el az erdei iskolák között. Nemcsak a helybéli diákok kedvelik, hanem az ország egészéről érkeznek látogatók. Az erdei iskola 150 féle programot kínál, bemutatja a Mezőföld középső részének földrajzi, biológiai, környezetvédelmi, történelmi és néprajzi sajátosságait. A Dinnyési-Fertőn a térség különleges növény- és madárvilágát ismerhetjük meg, amíg a településen a népi kismesterségek világába is elkalauzolják az érdeklődőket a programok keretében. Mindezekben pedig a helyiek is segítséget nyújtanak. Például Hollósi István, Pista bácsi, aki a tájház kincseit fedi fel a kíváncsi tekintetek előtt. Nélküle ma már nemigen tudnánk, milyen is volt az 1900-as évek elején egy fiatal lány kelengyéje. S azt sem, milyen motívumok díszítették azt a ruhát, amit a lányok csak a templomban viseltek. Pista bácsi mellett akadnak még aktív tagjai a közösségnek. 
Sajtos József, az általános iskola igazgatója, aki kitartóan pályázik azért, hogy az intézménybe járó diákok színvonalas oktatását biztosítsák. Szép eredménnyel - tudtuk meg -, ugyanis még Székesfehérvárról is járnak gyerekek az iskolába. A jó eredmények, a technikai eszközök, s a pedagógusok vonzóerőt jelentenek. Az iskola igazgatója, s a tantestület tagjai a község szívét tartják életben. Nem csupán odaadó oktatásukkal, hanem aktivitásukkal. Ha kell, a nyári szünetben az intézményt takarítják, s ha szükséges, még a szülőket is bevonják a munkába. Igazi összetartó közösséggé kovácsolódtak. Ráadásul az iskola tornacsarnoka, amelyre hosszú éveket vártak, ma már a tömegsportok állandó helyszíne. Nem csak dolgoznak, együtt is sportolnak a helyiek. Szerencsére - árulta el Horváth Ivánné, Erzsi néni - sem korábban, sem most nem kell nógatni a szülőket. Jönnek, segítenek. Ha kell papírt, vasat, máskor szemetet gyűjtenek, vagy az iskola körüli teendőkből vállalnak feladatrészt. Erzsi néni szerint múltja, s ma már hagyománya van Seregélyesen az összefogásnak. 

 Annak ellenére, hogy kihívásokkal kell megküzdeniük. Hiszen a  62-es főút zsúfoltsága, Seregélyes-Szőlőhegy távolsága, vagy épp a márciusban kezdődő szennyvízberuházás  okoznak feszültséget az itt élőkben. Horváth Sándor polgármester megoldást ígért a problémákra. Fokoznák a rendőri jelenlétet a  közbiztonság érdekében, például kamerákat szereltetnének fel. Szőlőhegyen, ahol a közvilágítás és az utak rossz állapota  fokozza ezt a helyzetet, éjszakánként járőröznek.  A polgármester rámutatott arra, ez is példája az összefogásnak. Eredményesen dolgozik a négytagú járőrszolgálat, amely kérés, segítség nélkül szerveződött. A hivatal  technikai eszközökkel próbálja támogatni a maroknyi csapatot.  

Az utóbbi időben sok fejlesztési forrást szerzett meg a település. Az itt élők úgy tartják, a pályázati forrásból megvalósuló programok mellett ösztönző erő lehet az összefogás
és a társadalmi munka is.

 

OLDALTÖRÉS: Vonzóvá tenné a nagyközséget

 

 

 

Vonzóvá tenné a nagyközséget

Horváth Sándort első alkalommal választották polgármesterré tavaly októberben. Bízik abban, hogy fejlesztési terveit erősíti a helyiek összefogása.

 



Seregélyesiként, korábban a képviselő-testület tagjaként már aktív szerepet vállalt Hováth Sándor a közéletben. Október óta pedig polgármesterként  törekszik arra, hogy mind szebbé, élhetőbbé varázsolja a 62-es főút mentén fekvő  települést.
- Sok fejlesztési forrást tudtunk az utóbbi időben megszerezni, ennek eredményeként valósulhatott meg az általános iskola épületének felújítása, bővítése, valamint az óvoda új, központi épületének megépítése is. Mindemellett az idén elkészül egy új egészségcentrum is, amely az iskola és az óvoda tőszomszédságában lesz. Ezzel tulajdonképpen egy új faluközpontot alakítunk ki, hiszen ugyanitt található a belvíz elvezetésére kialakított záportározó, azaz egy kis tavacska, amelynek környékét nem csupán parkosítjuk, de új utcát is nyitunk. Ezzel még vonzóbbá válhat a település a fiatalok számára is - mondta Horváth Sándor. Megjegyezte, szemben más, Székesfehérvár közeli településekkel, Seregélyes lakosainak a száma nem nőtt, inkább csak stagnál. Ezen is szeretnének változtatni, amire jó esélyeik vannak, hiszen a település jó elhelyezkedése, magas színvonalú oktatási intézményei, s a modern kor igényeinek megfelelő egészségcentrum lehet a vonzerő. - Mindezek mellett az Intergrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására is pályáztunk. Ugyanis a művelődési házunk jelenlegi formájában és állapotában befogadja ugyan rendezvényeinket, de valójában nem tud igazán a közösségi programok otthonául szolgálni. Annak dacára, hogy a megrendezett egy-két eseményre megtelik élettel a ház. Azt tapasztalom, van igény a közösségi életre, így egy olyan intézményt szeretnénk, amely  alkalmas erre. Azaz otthont adhat a kézműves-foglalkozásoknak, kluboknak, szakköröknek éppen úgy, mint a közösségi programoknak - mondta a polgármester. Hozzáfűzte, a napi gondokra is megoldást keresnek, nagy az elszegényedés Seregélyesen is. Helyben teremtenének munkahelyeket.  Szeretnénk egy szociális szövetkezetet létrehozni, amellyel 25-30 munkahelyet teremtenénk. Az önkormányzatnak van művelésre alkalmas területe, így az ott megtermelt zöldséget értékesíthetnénk - sorolta a lehetőségeket.  

 

OLDALTÖRÉS: A tájház szolgálatában

 

 

 

A tájház szolgálatban

 

 

Számtalan értéket rejt a település, ezek egyike az a ház, amely 1992 óta tájházként a seregélyesiek értékeit, valamint hagyományait őrzi.
Hollósi István, mindenki Pista bácsija hosszú évek óta áll a tájház szolgálatában. Pista bácsit mindenki ismeri a településen, nem csoda, hiszen harminc éve vezeti a helyi kézművesszakkört, s tagja annak egyedüli férfiként. Hímez, csipkét ver, szőni tanítja a lányokat, asszonyokat. A tájházat is az ő gondjaira bízták. Pista bácsi elárulta, még nagyanyja tanította arra, hogy semmit sem szabad kidobni. Így aztán 1992-ig otthonában a padláson őrzött mindent, ami Seregélyeshez köthető. Azóta pedig a padlásról a tájházba kerültek át a régmúlt Seregélyesét idéző holmik. Akad a tájházban 100 éves ruha, s komplett kelengye is. Pista bácsi gondosan őrzi, óvja ezeket. Ha valaki a hagyományos seregélyesi viseletről érdeklődik, megmutatja a tájházban őrzött darabokat. Elárulta, keddenként a kézművesszakkör tagjaival itt találkoznak, s olykor az érdeklődőknek is megmutatja  házat. Az önkormányzatnak további tervei vannak a Fő út mentén található házzal, udvarán kemencét építenének.

 

OLDALTÖRÉS: Körülveszik a gyerekek

 

 

 

Körülveszik a gyerekek

 

 

Tanító, iskolaigazgató, képviselő-testületi tag is volt Horváth Ivánné, Erzsi néni. A ma már nyugdíjas asszonyt mindenki ismeri a településen, nem csoda, hiszen szinte mindenkit tanított. Például Horváth Sándort, aki ma a település vezetőjeként bizonyít. Erzsi néni elárulta, seregélyesi születésű, számára a legfontosabb, hogy az itt élő fiatalok boldoguljanak, sikeresek legyenek.
- Az volna a legnagyszerűbb, ha Seregélyesen találnának lehetőséget maguknak a fiatalok - mondta Erzsi néni. Megjegyezte, hosszú éveken át tanítóként, igazgatóként tevékenykedett, s bár nehéz időket éltek át, az összefogás akkor is olyan erős és természetes volt a településen, ahogy ma. A szülők sokat tettek az iskoláért, társadalmi munkában igyekeztek szépíteni, hogy a szegény éveket könnyebbé tegyék. - Képzelje, én még úgy kerültem fel a középiskolába, hogy nem láttam tornatermet - mondta. - Ma pedig egy tornacsarnokunk is van. Büszke vagyok, mert egykori tanítványaim sikerességének bizonyítéka ez.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma 2010 januárjában 4556 fő volt.

- A képviselő-testület tagjai: Horváth Sándor polgármester, Kiss Gyuláné és Kustán Ferenc alpolgármesterek, Kajos Istvánné, Ladányi László, Németh Zsolt, Paudits Béla, Sajtos József Tibor. Jegyző: Horváth Károly.

- Az óvodások száma: 150 fő, az iskolában 341 diák tanul.

- Díszpolgárok: Kiss Béla (2003) sebész főorvos, Kiss István (2003) Kossuth-díjas egyetemi tanár, Domonkos Béla (2005) gyémántdiplomás pedagógus, Szendi László (2005) vasdiplomás pedagógus.

- Seregélyes településért cím: Horváth Sándor (2005) Magyar Köztársasági Ezüst érdemkereszttel kitüntetett jegyző, Hollósi István (2005) tájházvezető.

- Testvértelepülések: Rivodutri (Olaszország, Paulesti v. Szatmárpálfalva (Románia).

Helyi értéktár

- Zichy-Hadik-kastély, kastélypark, Kertész-ház, gróftemető, 1848-as és '56-os kopjafa, II. világháborús emlékmű, Trianon-emlékmű, tájház, műemlék jellegű óvoda, református és katolikus templomok, művelődési ház, Pelikán-Ház Erdei Iskola, Dinnyési Fertő, Natura 2000-es területek.

- Egyesületek: Seregélyesi Általános Iskola Alapítványa, Ne fordulj el tőlünk Alapítvány, Élő-Ősz Nyugdíjas Klub, Szőlőhegyi Nyugdíjas Klub, Seregélyesi Polgárőrség, lovasKlub, -Mezőgazdasági Gépész Szakképző Iskola Tanulóiért Alapítvány, horgászegyesület, Seregélyesi Lokálpatrióta Egyesület, sportegyesület, Pelikán Diáksport Egyesület, sakkszakkör, Széchenyi István Alapítvány, Hagyományőrző Egyesület, hímzőkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!