Hírek

2015.05.08. 18:54

Seuso: egy ukrán kincsvadász által kiásott tárgyegyüttes akár az ezüstkészlet része is lehet

Ha eddig kétségeink voltak, előkerülhetnek-e a Seuso-készlethez hasonló kincsek, akkor ezt gyorsan felejtsük el. A késő római ezüstszerviz kancsóival tökéletesen megegyező leleteket jelenleg egymillió hrivnyáért (cirka 13 millió forint) bocsátottak árverésre egy internetes oldalon. Ha minden igaz, ezekre a tárgyakra egy ukrajnai lelőhelyen bukkant a fémdetektoros kincsvadász.

Tóth Sándor

A leletekre Makszim Levada régész és publicista hívja fel a figyelmet a Muzejnij Prosztir tudományos ismeretterjesztő lap portálján (prostir.museum) május 3-án megjelent cikkében. A szakember az ukrajnai régészeti lelőhelyek kifosztásáról, s az onnan előkerült felbecsülhetetlen kulturális jelentőségű tárgy-együttesek illegális kereskedelméről értekezve példaként hozza fel a Seuso-kincs történetét. A szerző nem véletlenül példálódzik a pannóniai ezüstkészlettel, ugyanis ezt követően egy olyan unikális ukrajnai kincsleletről „rántja le a leplet”, amely akár a Seuso-kincs része is lehetne.

A leletről és a róla készült fotókról az interneten szerzett tudomást a régész, mégpedig egy olyan weboldalon, ahol a legkülönfélébb régiségeket – köztük muzeális jellegű tárgyakat is – árveréssel értékesítenek. Makszim Levada a következőkről ír leleplezésében: „A rabló (vagy fosztogató) fórumon hevesen vitatott egy mostanában talált kincs. Ez a kincs abszolút szinkronban van a Seuso-val, azonos szintű vele. Hasonló leletek, de még csak egyetlen töredékük sem található ukrajnai múzeumban.”

Fotó: prostir.museum

A régész „felfedezése”, s a lelet fotói valóban szenzációsak, remélhetően felkeltik a hazai régészek, kutatók, de még a rendőrség érdeklődését is. Külön-külön felvétel mutatja be a két kecses ezüstkancsót egy törölközőn lefényképezve. A kancsókon keletkezett szürkés réteg alól is látszik az egyik vésett díszítése, míg a másikon domborított emberalakos- és állatábrázolás van, akár a Seuso-kincs Hippolütosz-kancsójának a párja is lehetne.

A harmadik képen újból a vésett kancsó látható már lemosott állapotban, szépen rajzolódnak ki rajta azok indás és egyéb díszítő motívumok, amelyek több Seuso-tárgynak is jellemzői. Egy erősen roncsolódott amforaszerű edényt ábrázol a negyedik fotó. Az ötödik felvétel valamelyik kancsó fogantyújának vagy tetejének a letört részéről készült. Az amfora és a kancsók mellett a fényképek készítője egy vonalzót is elhelyezett a magasságuk érzékeltetésére, erről leolvasható, hogy a méretük is egyezik a Seuso-kancsókéval.

A rejtélyes leletről és megtalálójáról valamivel több is kiderül a szóban forgó árverező website-on, amely a legnagyobb ukrán „internetes piactér”. A Violity Aukciós Régiségek immár tíz éve, az oldal fenntartóinak felügyeletével és szakértők bevonásával nyíltan folytatja a legkülönbözőbb antikvitások licitálás útján történő adásvételét. A Violity regisztrációhoz kötött fórumán jelentkezett be Laky néven május 2-án éjszaka a kincs megtalálója, aki Ukrajnát jelöli meg az ezüstkancsók feltalálási helyeként. A lelőhely pontosabb megjelölését feltehetően „biztonsági” megfontolásból nem adja meg.

Állítása szerint fémdetektorral bukkant a 60-70 centis mélységben a leletekre, ezek többnyire épségben kerültek elő a földből, de az egyiket kiásás közben megsértette az ásóval. A képeken látható kincseket Antik ezüst edények megjelöléssel, egymillió hrivnya (cirka 13 millió forint) indulási árral bocsátotta az interneten aukcióra a Violity, az árverés korlátozott idejű, május 17-ig tart.

Vajon ki veszi/viszi az ezüstkancsókat?Érdemes lenne erre még időben odafigyelni, lehetséges, hogy ezek a felbukkant leletek segítenének a rejtélyekben még mindig bővelkedő Seuso-kincs titkainak megfejtésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!