Hírek

2014.08.14. 16:20

Seuso: Októbertől Fehérváron

Székesfehérvár – A Fejér Megyei Hírlapban jelent meg először, hogy októbertől Fehérvárra hozzák a Seuso kincseket.

Tóth Sándor

Megkerestük a késő római ezüstszerviz hazahozatalában jelentős szerepet játszó Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, akinek a kinccsel kapcsolatos hivatalos nyilatkozatok a hatáskörébe tartoznak. A vele készült interjúban Baán László nemcsak megerősítette a városunk kultúrtörténetében is jelentősnek nevezhető kiállítás tényét, de megnyitásának a pontos időpontját is megjelölte. A főigazgató elmondta, remélhető, hogy az ősztől megkezdődő archaeometriai (régészeti ásványtani) vizsgálatok a kincs pannóniai/magyarországi lelőhelyére is választ adnak, mely az eddigi feltételezések alapján a Szabadbattyántól északra, a Sárszentmihály-Úrhidai út és a Sárvíz-Malom-csatorna közötti területen fekvő Péter-Bánkút dűlőben található, részben feltárt késő római kori palota ásatási romterülete lehet.

- A Nemzeti Múzeumban több mint egy hónapja folynak a tudományos vizsgálatok. Vannak-e olyan elsődleges eredményei ennek a vizsgálatnak, melyek a római kori ezüstkészlet pannóniai (magyarországi) lelőhelyét, eredetét erősítik meg?

- A Seuso-kincsek vizsgálata kapcsán az MTA neves szakemberek részvételével létrehozta a Seuso Munkabizottságot. A bizottság által tervezett ötéves komplex kutatási program célja, hogy elvégezze a Seuso-kincs Magyarországra visszakerült darabjainak teljes körű tudományos feldolgozását, a tárgyak dokumentálásától, készítési helyük vizsgálatától kezdve a feltételezett lelőhelyük kutatásán keresztül a történeti, társadalmi, ikonográfiai és művészettörténeti értelmezésükig. Mindezt a késő római császárkor és a késő ókor kulturális, művészeti, társadalmi közegébe kívánja helyezni, biztosítva ezzel a kincslelet nemzetközi kontextusban való vizsgálatának lehetőségét és szükségességét. A Seuso Munkabizottság elnöke Török László akadémikus, aki egyben a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Bizottságának elnöke, valamint az Ókortudományi Társaságnak a főtitkára.

Baán László elmondta, hogy a kincs további darabjainak megszerzéséről is tárgyalnak (Fotó: utazonet.hu)

Ez év őszén kerül majd sor a tárgyak részletes dokumentálására és a tervezett archaeometriai vizsgálatok elindítására, ezekből érdemi eredmények azonban csak jövőre várhatók. A Seuso Munkabizottság nagy reményeket fűz az archaeometriai vizsgálatokhoz, ezektől ugyanis olyan adatokat is remélünk, amelyek a Seuso-kincs feltételezett lelőhelyének bizonyításához szolgálhatnak pozitív eredményekkel. Ez pedig nagyban befolyásolhatja a kincs másik felének a megszerzéséért folytatott tárgyalási pozíciónkat.

- Az FMH információi szerint a Seuso-kincs márciusban hazahozott darabjait részben, vagy mind a hét tárgyat, és a tároló üstöt is Székesfehérváron állítják ki az ősszel. Igaz ez, s ha igen, mikor?

- Tekintettel arra, hogy a Seuso kincset Fejér megyében, Polgárdi-Szabadbattyán térségében találták meg, indokolt a kincs fehérvári kiállítása, amire ez év október 4-én kerül majd sor a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

- A Seuso-kincs márciusi részleges hazakerülése óta született-e arról döntés, hogy az eddig feltételezett feltalálási helyén (Szabadbattyán, Úrhida határában) megkezdett régészeti feltárások folytatódnak? A részben feltárt palota mellett a régészeti légi felvételek szerint egész római település/város helyezkedik ott el.

- A Seuso Munkabizottság az öt évesre tervezett Seuso kutatási projekt első szakaszában nem tervezi a szabadbattyáni ásatások folytatását. Ennek több oka is van. A most meginduló komplex tudományos kutatási program legelőször azt a kérdést szeretné megvizsgálni, hogy a tárgyakon található különböző anyagmaradványok segítségével meghatározható-e a tárgyak elrejtési helye illetve lelőhelye, vagyis tudományos módszerekkel bizonyítható-e a most Magyarországra került darabok pontos származási helye. Ezzel párhuzamosan kerül majd sor ez év őszén a feltételezett lelőhely archaeometriai vizsgálatára, majd az eredmények összevetésére. Amennyiben a tudományos vizsgálatok pozitív válasszal szolgálnak erre a kérdésre, vagyis bebizonyosodik, hogy a tárgyak Polgárdi-Szabadbattyán környékén kerültek elő, más megvilágításba kerül majd a környék római kori régészeti lelőhelyeinek kutatása, így a szabadbattyáni épületegyüttes feltárása is. Másrészt a régészeti szakma már régóta várja a 1996-2006 között folytatott ásatások eddigi eredményeinek, leletanyagának közzétételét, amely révén mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos közvélemény számára végre ismertté válhatna ez a Kr. u. 4. században minden bizonnyal nagy jelentőséggel bíró épületegyüttes.

- Az ásatások esetleges majdani folytatásával párhuzamosan megvalósulhat-e ennek a palotaépületnek a rekonstrukciója, amelyre 10 évvel ezelőtt, 2004-ben elkészültek a tervek?

- Magyarországon a jelenleg létező régészeti parkok állagának megóvása, fejlesztése sincs megnyugtatóan rendezve, ezért egyelőre egy új, nagy kiterjedésű régészeti park létrehozása nem volna bölcs dolog. A Seuso Munkabizottság véleménye szerint egyelőre az eddigi szabadbattyáni ásatási eredmények publikálására kellene koncentrálni. Teljesen más helyzet volna persze, ha bebizonyosodna, hogy a Seuso-kincs ezen a területen került elő. Addig is azonban a valódi építészeti rekonstrukció helyett érdemes a digitális technikák alkalmazásával elkészíteni ennek a jelentős épületegyüttesnek a rekonstrukcióját. Tudomásunk szerint részben készült már digitális rajzos rekonstrukció az eddig feltárt és szondázott épületrészekről, valamint a Szabadbattyánban feltárt épületmaradványok értelmezését ezidáig is segítő építésziroda tervezi az épületegyüttes 3D-s rekonstrukciójának elkészítését.

- A Seuso-kincs márciusi részleges hazahozatalának bejelentése után megfogalmazódott, hogy a Londonban maradt további ismert hét Seuso-tárgy ügyében is tárgyalni fognak. Történt ez ügyben valami?

- Ahogy az immár hazakerült Seuso-kincsek megszerzéséért tett lépések esetében is szükséges volt azoknak minden tekintetben szigorúan bizalmas kezelése, úgy nincs ez másképp a további hét ismertté vált műtárgy vonatkozásában sem, így a kérdéssel összefüggésben nem tudok információval szolgálni.

- Vannak-e egyéb hírek a Seuso-kincs még lappangó darabjaival kapcsolatban, kaptak-e erre vonatkozó bejelentést az ezüstkészlet részbeni londoni hazahozatala óta?

- A Magyar Állam továbbra is elkötelezett a Seuso-kincs további darabjainak megszerzése ügyében, de az ügy lezártáig - annak sikere érdekében - egyelőre nem adhatunk bővebb információkat a bejelentésekről sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!