Hírek

2017.03.18. 16:55

Tarsoly Péter vezetésével bejártuk a Vértes harmadik legnagyobb barlangját

A kardfogú tigris bevonszolta áldozatát - őstulkot, őslovat, őstevét - a Csákvár feletti barlangba és felfalta. A március a barlangok hónapja, mi is elmentünk egy jó kis túrára, egy profi vezetésével.

Kocsis Noémi

A kardfogú tigris bevonszolta áldozatát - őstulkot, őslovat, őstevét - a Csákvár feletti barlangba és felfalta. Aztán valamivel később jött egy sokkal veszélyesebb ragadozó, letelepedett ezen a környéken és gazdálkodásba fogott. Mindezt Tarsoly Péter barlangkutató mesélte el nekünk az egyik szombati vezetett barlangtúrán. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara Geoinformatikai Intézetének fiatal oktatója szinte az év minden hétvégéjét - a szombatot biztosan - túravezetéssel tölti, főleg fiatalokat, gyerekcsoportokat, családokat vezet a Velencei-hegységbe, a Vértesbe, a Bakonyba. Elsődlegesen azért, mert vallja, hogy zsenge korban kell megszerettetni a túrázást, kalandozást és felkelteni a kicsik figyelmét a természet és annak védelme iránt. Péter nem mellesleg a honi barlangkutatók egyike, aki társaival az utóbbi években számos olyan barlangot és hasadékot tárt fel és tett a nagyközönség számára is látogathatóvá, amelyről korábban nem tudott senki. Élményeit színesen és élvezetesen adja át blogjában (Velenceihegységtúra).

Meghirdetett túrái iránt nagy az érdeklődés, én is kíváncsi voltam - így amikor kiderült, olyan helyre készül a szóban forgó szombaton, ahol a hazai jégkorszak idején kardfogú tigris is tanyázott, azaz a Vértes harmadik leghosszabb, ősmaradványai miatt fokozottan védett barlangjába, csatlakoztam.

Íme, így kell traverzálni - egyes hasadékokon csak így tudunk keresztüljutni a beszorulás veszélye nélkül, mutatja Tarsoly Péter Fotó: a szerző

Ha szűkebb pátriánkban e téren nem lennénk biztosak, nulladik lépésként leszögezzük: Fejérben bőven van érdekes barlang. Sőt: a megye olyan szerencsés helyzetű, hogy vannak a területén karbonátos kőzetekben (mészkő, dolomit) és vulkanikus kőzetekben megbújó barlangok (a gránit és változatai, andezit). A legbarlangosabbnak tartott Tési-fennsík 3600 méter hosszú Alba Regia barlangján túl a területen húzódó Burok-völgy is szolgál szép mélységi meglepetésekkel: itt főleg dolomitban 38 barlang található. Említhetjük a 46 méter hosszú Ruska-zsombolyt, a még a kifagyással keletkezett Savanyú Jóska barlangját, a Nagy-csigaház barlangot. A mesélő elnevezések mögött nem kevésbé regényes történetek húzódnak - ezeket a barlangászlámpánkat kikapcsolva menet közben is érdemes meghallgatni.

A barlangászás nagyjából sosem volt része a bakancslistámnak. A szűk és lefelé még inkább szűkülő helyek, meg én - két különböző kategória. De a csákvári barlangba irányuló túránk kellemes társaságban (kis- és kamaszgyerekes szülők jöttek) eltöltött kétórás kirándulásnak ígérkezett: befutott egy busznyi Duna-menti másodikos kisdiák is, akik a felnőtteket megszégyenítő ügyességgel másztak felfelé az erdőoldalon és a sziklákon, majd haladtak magában a barlangban is, a legkacskaringósabb járatokat sem kihagyva.

A Vértes második és harmadik leghosszabb barlangja is megyénkben található, mindkettő dolomitban. A Gánti-barlang 149, a Csákvári-barlang 87,5 méter hosszú. Miután utóbbi bejáratához érünk, a hatalmas függőleges hasadékon áthaladva még felegyenesedve hatolhatunk előre. A sisakokra itt-ott víz csöpög, a barlang mennyezetéről elszórva kis patkósdenevérek lógnak, mély álomba merülve. Péter kérdésére, melyik gyerkőc akarja megjárni a legkúszósabb, legszűkebb járatokat is, egyöntetűen emelkednek a magasba a gyermekkarok. A tapasztalt barlangkutató megmutatja, hogyan kell traverzálva (háttal-fenékkel és talppal kitámasztva magunkat a barlang szemközti falain) haladni, vagy akár rákszerűen háttal és felfelé. A hasadékon kívül érdekes, a Diana istennő-kultuszra utaló vésett feliratot is találunk: a római légiók ittjártakor mászott fel ide egy pretoriánus, Marcus Aurelius Constantinus és hagyta itt a következő feliratot: „Dianának szentelve Marcus Aurelius Constantinus a pretorianusok veteranusa fogadalmát szívesen teljesítette. A. Constantinus saját költségén állította".

Óriási hasadék és hozzá képest apró felnőttek a csákvári barlangban

Hasonló izgalmas dolgokra bukkanhatnánk a Velencei-hegység felé indulva is, ahova Péter szintén számos alkalommal vezet túrát.

- A Velencei-hegységben összesen 46 barlangot, barlangszerű objektumot és mesterséges üreget ismerünk - magyarázza. - Ezekből 24 gránitbarlang (21 gyapjúzsákbarlang és 3 álbarlang), 6 mesterséges löszüreg és 1 löszkút, 1 kvarcitbarlang és 14 andezitbarlang. A Velencei-hegység legjelentősebb ürege a gránitmurvával kevert löszben található Pákozdvári-barlang, amely 71,50 méter hosszú, és feltételezhetően a bronzkori ember is ismerte és használta.

Barlangászni inkább közösen induljunk! A biztonság és az előírások miatt is: a barlangok állami tulajdonban vannak és minden esetben védettek, jelentős részük védett természeti területen található, így már a megközelítésükhöz is az illetékes hatóság engedélye szükséges. Ha egy barlang nincs lezárva, az nem jelenti azt, hogy nem védett vagy nem veszélyes. A turisták számára is látogatható barlangokhoz megyénkben minden esetben turistajelzés vezet. A számos érdekes magyarázattal tarkított mászás-kúszás igazi testet, agyat átmozgató délelőttnek bizonyult. Tarsoly Péter aznap este még teliholdas túrára is készült egy csoporttal Sukoróra, a következő hetekben pedig több, hasonlóan érdekes barlangos túrát szervez, melyen bejelentkezés után vehetünk részt. Péter túráit éppen amiatt keresik az ország távoli pontjairól is, mert a mesék feledhetetlen útravalónak bizonyulnak később, a diáktanulmányok során, vagy a családi legendáriumban. Szívesen emlékezünk rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!