Hírek

2016.07.13. 12:20

Sminkecsettel Afrikában - Csetényi Szandra ghánai asszonyokat sminkelt

Székesfehérvár, Ghána - Csetényi Szandra négy hónapot töltött a napfényes Afrikában. A kikapcsolódás helyett ő a munkát választotta: ghánai asszonyokat sminkelt.

Sebestyén Lilla

Szandrának nem most először van dolga szépségkirálynő jelöltekkel. Ghánában is felkérték a helyi versenyen indulók  sminkesének

Míg itthon a téli hónapokat fejtetőig beöltözve vészeltük át, dideregve és az esti sötétségben taposva a latyakot, - vagy jó esetben a havat - addig Csetényi Szandra egy teljesen más tájon, távol Magyarországtól kamatoztatta tehetségét.

Ghána napfényes fővárosát, Accrát csak némi túlzással lehetne turistaparadicsomnak nevezni, de Szandra nem is a táj miatt töltött négy hónapot Afrikában.

Szandra elmondta, kuriózumnak számított Ghánában, hogy egy fehér ember sminkel

Ami őt érdekelte, az a szakmai kihívás volt.

- Október végén utaztam ki Ghánába a párommal egy munka miatt. Körülbelül öt éve foglalkozom sminkeléssel, de Afrikában sutba dobhattam azt a tudást, amit itt megszereztem. Az afrikaiak bőre teljesen más bánásmódot igényel. A technika és a színek tekintetében is rengeteg mindent kellett újragondolnom - magyarázza Szandra, aki kemény munka és rengeteg gyakorlás árán jutott el oda, hogy két hónapon belül már nem csak csiszolgatta tehetségét, de olyan szintre tudta fejleszteni azt, hogy a helyiek őt kérték fel, ha alkalmi sminket szerettek volna készíttetni.

- A karamell színű vagy éppen teljesen fekete bőrű nőket nem lehet olyan természetesen kifesteni, viszont a kontúrozás, vagyis csontosítás rendkívül jól áll nekik. Bátran lehetett használni az ecsetet. Az ajkak tekintetében is teljesen más módszert kellett alkalmaznom, Ha ezeket az elképesztően telt ajkakat egy színre festi az ember nem lesz szép, épp ezért kívülről, befelé világosítani kell a színeket. Ezt nevezzük mi ombrénak a szakmában. A magammal vitt készletet is kénytelen voltam kiegészíteni helyben, mert azok a színek, melyek a fehér bőrön szinte rikítanak, rajtuk meg sem látszottak - magyarázza Szandra, aki külföldi tartózkodása során Ghána összes társadalmi rétegével megismerkedhetett.

- Az országban hatalmas a szakadék a szegények és a gazdagok között. Először azokon kísérleteztem , akik nem tehetik meg, hogy felkérjenek egy sminkest, és minden alkalommal nagyon izgatottak lettek a lehetőségtől. A későbbiekben is megmaradt ez az izgalom, bár a tehetősebb rétegnek sokkal inkább az volt ebben az egészben a kuriózum, hogy egy fehér lány - az ő nyelvükön abroni - sminkelte ki őket - magyarázza Szandra, aki idén márciusban tért haza a napfényes országból, hogy hazánkban építse tovább karrierjét.

Mint mondja, a saját látásmódján a színekhez való viszonyán rengeteget változtatott a kint eltöltött idő és szerencséjére a megszerzett tudást itthon is kamatoztatni tudja, például a Fehérvár Szépe-Fejér Megyei Hírlap Királynője verseny sminkeseként.

Szandra állítja, bár ghánai kalandja örök emlék marad, egyelőre nem tervez másik utat, annál is inkább mert szeptember végéig minden egyes hétvégéje be van táblázva.

De ahogy ő is mondja: Az élet úgy szép, ha zajlik!

 

Ki lesz a Fehérvár Szépe - Fejér Megyei Hírlap Királynője győztese?

A végeredményt olvasóink szavazatai is befolyásolják: a Fejér Megyei Hírlapból kivágott, és a szerkesztőség címére augusztus elsejéig beküldött szelvénnyel, vagy ide kattintva lehet szavazni.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!