Hírek

2017.01.23. 18:31

Sokan kiakadtak az új rákellenes reklámon

Tiltakozáshullám, kínos magyarázkodás és petíció - eddig ez a mérlege a Magyar Rákellenes Liga alig pár napja közzétett kampányvideójának.

Kocsis Noémi

A Buch Tibor és Tallós Rita színészek közreműködésével készült reklámfilm a tiltakozók szerint stigmatizálja a betegeket, őket kiáltva ki bűnösnek állapotukért.

Részlet a filmből - a bírónőt játszó Tallós Rita színésznő maga is gyógyult rákbeteg
Forrás: Magyar Rákellenes Liga

A liga vezetőjének lemondását is kérik a tiltakozók abban az esetben, ha a kifogásolt reklámfilmet - az érintett betegektől és gyógyultaktól bocsánatkérés után - nem vonja vissza a szervezet. A több, mint 2500 aláíró szerint a film üzenete éppen a rákbetegeket teszi meg bűnösnek. A rövid videóban ugyanis egy bírónő szigorú arccal kimondva bűnösnek ítéli az előtte megjelent, meggyötört, beteg férfit, mondván, helytelen életmódja vezetett a betegségéig. A tiltakozók szerint ez is rossz üzenet, mivel teljesen egészséges életmódot folytató emberek is gyakorta megbetegednek rákban.

A Liga vezetője egy reggeli tévéműsorban magyarázkodott, közölve: erős üzenetet akartak tolmácsolni, ezért nem vonják vissza a kampányfilmet. Ugyanezt közölte a szervezet a közösségi oldalán is. A MRL-nek 2010-ben is volt egy kampánybotránya, akkor óriásplakátjaikon egy halott, koporsóban fekvő kislányt ábrázoltak. A kép hatalmas felháborodást keltett - a szervezet vezetője akkor elismerte, hogy alaposan melléfogtak az üzenettel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!