Hírek

2016.01.11. 20:34

Sokan nem autóznak télen, de fizetni sem akarnak utána

Székesfehérvár - Van, aki nem szeret télen autózni, másnak lejárt a műszakija a kocsira, de még nem akarja eladni. Ebben az időszakban megnövekszik az ideiglenes forgalomból kivont járművek száma.

Kocsis Noémi

Az okmányirodákban januárban a változások, új szolgáltatások és a kötelező továbbképzések miatt beiskolázás miatt hiányzó kollégák mellett új, dömpingszerűen érkező ügymennyiséggel is számolniuk kell az ott dolgozóknak - a téli időszakban ugyanis az év többi részéhez képest többen kezdeményezik autójuk ideiglenes forgalomból kivonását. Legalábbis ez derül ki az általunk megkérdezett okmányirodai munkatárs szavaiból. Maga az ideiglenes kivonás azonban nem nagy procedúra, a tulajdonos, vagy üzemben tartó (illetőleg a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező ügyfél) kezdeményezheti, 2300 forint illeték megfizetésével. A gépjárművet egy eljárásban legfeljebb hat hónapra lehet ideiglenesen kivonatni a forgalomból, ez a hat hónap azonban újra és újra, tetszés szerinti ismétlődéssel hosszabbítható, de ehhez a lejárat előtti utolsó napon már az ismételt kezdeményezésnek meg kell történnie az okmányirodánál.

A rendszámtáblán lévő címke ettől még nem lesz érvénytelen, a rendszámot magát sem kell leadni, s a forgalmit is megtartja az ügyfél. Az autót az ideiglenes korlátozás ideje alatt természetesen nem használhatja, közúti forgalomba nem mehet vele a kocsi dokumentumainak birtokában sem, ha mégis megteszi, egy ellenőrzés során a rendőr jogosan bünteti meg.

Hogy akkor mi értelme és haszna ennek az egésznek? Nos, a legtöbben költségcsökkentő indokkal látnak neki. Vannak, akik nem szívesen használják a kocsijukat télen, a lassabb forgalom, a csúszós utak, a megnövekedett balesetveszély, vagy a kevés rutin rettenti el őket. A költségcsökkentés valóban nem elhanyagolható, hiszen a kivonás ideje alatt sem a kötelező biztosítást, sem a súlyadót nem kell fizetnie a tulajnak - előbbi ügyében neki kell értesítenie biztosítóját, míg az utóbbiról az illetékes adóirodát az eljáró okmányiroda tájékoztatja a kivonásról.

Akkor is kérheti valaki a meghatározott időre szóló kivonást, ha autóját ellopják és megtalálására, felkutatására van még remény. Az ilyenkor indított úgynevezett átmeneti forgalomból kivonásnál a kérelmet ez is megalapozhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!