Hírek

2016.07.24. 17:15

Sokan zarándokoltak ide

Beloiannisz/Dunaújváros - Komoly összefogással emlékeztek meg városunk előd településének és kórházának névadójára, Szent Pantaleonra szombaton.

Balla Tibor

Az ötletgazda a tavalyi évben alakult Pentelei Monostor Bizottság volt, akik úgy döntöttek, hogy Szent Pantaleimon (Szent Pantaleon) halálának ezévi fordulójára szombaton emlékeznek meg, méghozzá egy Beloiannisz és Dunaújváros közti zarándoklattal.

Nem mondhatni, hogy kedvezett az időjárás a kiadós fizikai igénybevételt igénylő próbatételhez, mégis szombaton reggel 28-an gyülekeztek a beloianniszi görög katolikus templom előtt, hogy teljesítsék a páradús, rekkenő hőségben a harminchárom kilométeres távot, és közben meditáljanak, lelki gyakorlatot tartsanak.

Közösen egy keresztet bocsájtottak vízra a zarándoklat végén, az imádság után a tatárjárásban lemészárolt monostorlakók emlékére Fotó: Zsedrovits Enikő

Az összetétel sem volt hétköznapi, kisiskolástól az aggastyánig terjedt a korosztályi megoszlás a zarándokok között. Akadt köztük középiskolás leány, de részt vett többek között dr. Baráth Károly szülész-nőgyógyász főorvos, Móder Rezső képzőművész, Stermeczki András evangélikus lelkész, Tóth Éva a József Attila Könyvtár intézményvezetője, Vígh György, a DPASE elnöke, Barna Péter gimnáziumi tanár is. Még a határon túlról, Csantavérről is érkeztek nyolcan a zarándoklatra, itt volt például Greguss Katalin , a csantavéri polgármester titkárnője, és Láng Edit, egy látássérült hölgy is nekivágott a távnak. A zarándoklat szakmai vezetője Szalai József volt.

Mint a főszervező, Szabó Tamás elmondta, a kora délutáni, kulcsi pihenő után még tizenhatan csatlakoztak a menethez, ők csak ez a tizenhárom kilométert vállalták. Ami különösen dicséretes, hogy szinte mindenki kitartott a végéig.

Dunaújvárosban a végállomáson, a révnél már sokan várták az érkezőket. Kovács István, a Dunaújvárosi Pentelei Görög Katolikus Egyház parochusa vezetésével a révállomásnál imádkoztak, panahidát végeztek a zarándokokért, és a Szent Panteleimon monostor egykori lakóiért, akiket a tatárjáráskor lemészároltak. A szertartásban segédkezett Beke Csaba Makáriosz és Szentirmai Róbert diakónus. Mindezek után vízre bocsájtottak egy keresztet az ő emlékükre, majd a zarándoklat résztvevői egy-egy szál virágot dobtak a Dunába megemlékezésként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!