Hírek

2016.04.08. 18:45

Az önéletrajzhoz csatolt fotó könnyen rossz fényt vethet a pályázóra

Hogyan írjon jó önéletrajzot egy pályakezdő fiatal? Mivel tudja rontani az esélyeit? Ezekre is kerestük a válaszokat.

Laci Patrícia

Több munkáltató cég álláshirdetéseire jellemző, hogy akár több évnyi munkatapasztalatot is elvárnak a pályázóiktól. Jogosan tehetjük fel a kérdést, ilyenkor mit tehet egy olyan pályakezdő fiatal, akinek nincs semmi tapasztalata? Mócz Dóra, a Képzési Kiválósági Központ igazgatója és a Kodolányi János Főiskola karrierirodájának vezetője szerint ilyenkor a kompetenciákra kell a nagyobb hangsúlyt fektetni.

Az állásinterjú előtt a pályázó készüljön fel alaposan, tudjon meg mindent a vállalat profiljáról
Fotó: Stockphoto

- A pályakezdők esetében át lehet gondolni minden olyan tevékenységet, amelyet iskolásként elvégezhetett. Önkénteskedés, diákmunka, esetleg a családi vállalkozásba besegített. A lényeg az, hogy emeljék ki azokat a kompetenciákat, amelyeket vélhetően a munkaerőpiacon sikerrel tudnak majd hasznosítani. Az önéletrajzokban nem kötelező egyéb közlendőket megadni, de én erősen ajánlom, hogy ezt is írják
bele. Itt vannak a legpozitívabb tulajdonságok, hobbi, nyelvismeret, illetve a jogosítvány megléte. Ezek nagyon fontos plusz információk a
jelentkezőkről, amelyekkel olyan előnyökre tehetnek szert a pályázók, hogy akár az állást is megszerezhetik.

Bresák Judit, egy székesfehérvári autóipari nagyvállalat HR specialistája elmesélte nekünk, miket figyelnek elsősorban egy önéletrajznál:

- Az összképet nézzük meg elsőként, mennyire átlátható, egyértelmű és világos az önéletrajz. A következő pont az az, hogy a jelentkező a végzettsége, illetve a tapasztalatai alapján releváns-e a pályázott pozícióra. A harmadik pont pedig a fénykép, amely rendkívül beszédes, ezért erre érdemes nagyobb figyelmet fektetni.

Sok jelentkező éppen a rosszul megválasztott fotójával állítja be magát negatívan:

- A buliban csinált vagy családtagokkal, házi kedvencekkel készült fotó nagy mértékben befolyásolhatja az önéletrajz alapján kialakított első benyomást - mondta nekünk a HR specialista, majd folytatta:

- Hibát jelent az is, ha pontatlan adatok szerepelnek az önéletrajzban. Az átláthatatlan, indokolatlanul hosszú vagy egybefüggő szövegként megírt önéletrajz is nehéz perceket okozhat a HR-esnek. A helyesírási hibák is szemet szúrnak.

Két másik hibára Mócz Dóra hívta fel a figyelmet:

- Sok borzasztó e-mail címmel találkoztam már. Például cukimókus kukac valami pont hu. Na ezeket el lehet felejteni, mert így a munkáltató nem fogja komolyan venni az adott pályázót. Az a legjobb megoldás, ha a vezetéknévből és a keresztnévből áll a cím. A másik pedig a lakcím megadása. Ez egy olyan adat, amelyet nem kötelező megadni, ezt pedig ki is kell használni. Például a múltkor beszélgettem egy olyan diáklánnyal, aki Pesten szeretett volna dolgozni, de sokáig nem hívták be egy állásinterjúra sem. A lány egy Pest megyei faluban élt, s beírta az önéletrajzába a lakcímét. Sajnos sok munkáltatónál hátrány, ha valaki bejárós, ezért ezeket az embereket már be sem hívják egy interjúra sem.

Ha végül mégis sikerül eljutni az interjúra, akkor érdemes a megpályázott munkabeosztásról és a cégről is teljeskörűen tájékozódni. Például milyen dress code van az adott vállalatnál, vagy átlagosan mennyit is keresnek abban a munkakörben, amelyre jelentkezett a pályázó. Az interjúra pedig csak pontosan illik megérkezni, mert nemcsak a késés hátrány, hanem a korán érkezés is Mócz Dóra tapasztalatai szerint.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!