Hírek

2016.03.18. 19:53

KRESZ: a diákoknak heteket kell várniuk, mire levizsgázhatnak

Székesfehérvár - A forgalmi és a KRESZ vizsgákra is heteket kell várniuk a diákoknak. Túl kevés lenne a vizsgabiztos?

Laci Patrícia

A jogosítvány megszerzési ideje a diákon és az oktatón múlik elsősorban, viszont a közlekedési hatóság is nagy szerepet játszik ebben, hiszen a vizsgák leszervezése az ő feladatkörük közé tartozik. Emellett a vizsgabiztosokat is nekik kell biztosítani.

Ám többektől is hallottam, hogy csak hetekkel később tudnak vizsgaidőpontokat adni, ezt egy neve elhallgatását kérő székesfehérvári oktató is megerősítette:

- Sajnos nincs jó véleményem a mai rendszerről. Például ha ma kérnék egy tanulómnak vizsgaidőpontot, akkor öt héttel később mehetnénk csak a megmérettetésre. Nyilván ez a diáknak nem jó, főleg ha gyorsan meg akarja szerezni a jogosítványát.

A diákoknak heteket kell várniuk, mire levizsgázhatnak

Az oktató nem is a vizsgabiztosok számát kevesli, szerinte inkább szervezési problémák vannak:

- Pontosan nem tudom, összesen mennyi vizsgabiztos van. Viszont külső szemlélőként jóval több vizsgaeseményt le tudna vezényelni egy-egy vizsgabiztos. Az a véleményem, hogy szervezési problémák is vannak. Emlékszem, korábban a KRESZ vizsgáknál négy, esetleg öt napra rá kaptunk vizsgaidőpontokat. Ma már az elméleti vizsgákra is heteket kell várni. Ezért mi hiába törjük magunkat, hogy minél gyorsabban megkapja a diák a jogosítványát, ha csak hetekkel később tudják a vizsgákat biztosítani.

A témával kapcsolatban megkérdeztük a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályát.

- A kormányhivatal ütőképes, magas szaktudású gárdával dolgozik. 2016 első két hónapjában 2125 vizsgaeseményt bonyolítottak le, ami 10 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. A vizsgákra a képzőszerv jelentkezteti a felkészített tanulóit, így a hatósági kapacitás függvényében rendelkezésre álló még szabad vizsgaidőpontok száma a jelentkezők számától is függ. A várakozási idő az idei évben az időközben bekövetkezett jogszabály változások és a megnövekedett igények miatt is hosszabbodott. Az időpont vizsga típustól, kategóriától, vizsgahelyszíntől is függ - állt a kormányhivatal közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!