Hírek

2013.07.12. 14:35

Soltész Miklós államtitkár: „Minél inkább ütnek, annál inkább talpra állunk”

Pázmánd – Csütörtökön Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár volt a település vendége.

Tihanyi Tamás

A politikus az FMH-nak Benedek pápa egyik írását idézte, amelyben a Szentatya azt fejtegette, hogy az emberiség az évtizedek, évszázadok és évezredek során technikailag nagyon sokat fejlődött, és ha elért egy szintre, akkor mindig tovább tudott lépni. De lelkileg, az emberi közösségekben és  az erkölcsben mindig mindent újra kellett kezdeni. A kormány az elmúlt három évben nagyon fontosnak tartotta a családok támogatását.

Soltész Miklós (balra) kedden járt Pázmándon a Családbarát Önkormányzat Díj átadóján (Fotó: Tihanyi Tamás)

A kormány fontosnak tartotta  a családtámogatás és szociális segélyek szétválasztását is. Soltész Miklós felidézte: a felmérés azt mutatja, hogy a magyar fiatalok sokkal több gyereket szeretnének vállalni, mint amennyi végül megszületik. Ezért biztos  abban, hogy ha az anyagi és a szimbolikus környezet megváltozik, a gyarapodásra sokkal nagyobb esélyünk van.

– Mire gondolt akkor, amikor szembesült  a Tavares-jelentés uniós vitájával?

- Olyan embereket hallottam, akik nem ismerik az országunkat, akik azt hiszik, hogy nálunk emberevők élnek, akik lefasisztáznak minket és mindenféle jelzőket aggatnak ránk anélkül, hogy ismernék a múltunkat, Trianont, a kommunizmust. Amikor pedig változtatni szeretnénk, jobbítani, akkor megpróbálnak minket visszadöngölni a föld alá. Engem különösebben nem érdekel az, amikor buta döntéseket hoznak, mert szerintem minél jobban ütik az országot, annál inkább talpra állunk. Döntéseink során megpróbáltuk a válság terheit nem az egyes emberekre hárítani, hanem szétosztani azokat: azt akartuk, hogy azok is részt vegyenek a közteherviselésben, akik eddig hatalmas milliárdokat vittek ki az országból.

A válság általános Európában, de a csalódásnak nálunk az a legfőbb oka, hogy a béreket húsz év után sem sikerült közelíteni a nyugatiakhoz. Mi ennek az oka?

– Szeretném megcáfolni azt a vadliberálisok által terjesztett rémhírt, hogy nálunk tömegek éheznek, hiszen azért van a szociális rendszer, hogy segítsen azokon, akik nem tudják fenntartani magukat. A  jogos felháborodás oka,  hogy akár az iparunkat, akár a mezőgazdaságunkat nézzük, a rendszerváltás előtti években, majd az utána következő nyolc-tíz évben szétlopták az országot. Elég a bezárt gyárakra gondolni,  vagy arra, ahogyan a Horn-Kuncze időszakban - például az energiaszektorban - csaknem mindent kiprivatizáltak. Ennek hosszú távon iszonyatosan súlyos következményei lettek. Annak, hogy nem tudtunk beleszólni olyan döntésekbe, amelyek hosszú távon az ország és az egyének, a családok életének javítását jelenthették volna. Az elmúlt három évben a kormány megtette az ellenlépéseket, és ez vad dühöt váltott ki azokból  a multicégekből, amelyek  nem termelni jöttek ide – mint például az Opel és az Audi –, hanem  csak a hasznot akarják elvinni. Az Erzsébet utalvány bevezetése azért volt nagyon fontos lépés, mert előtte a cafeteria rendszerből tízmilliárdos tiszta hasznot vittek ki az országból többnyire francia cégek. Ezt a pénzt most visszafordítjuk, például  szegény családok és  rászoruló gyerekek üdültetésére. Több százezren tudnak így üdülni – de persze, hogy ezért dühösek a francia cégek.

– Kommentálná a hitelkárosultakkal kapcsolatos minapi bírósági határozatot?

– Iszonyatosan nehéz ez, mert egyik oldalról bosszant és dühít, a másik oldalról azonban tiszteletben kell tartanom a független bíróság döntését. Mérges azért vagyok, mert annak idején belehajszolták az embereket a devizahitelbe. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét azért hozták létre, hogy az időben vizsgálja meg azokat a szerződéseket, amiket annak idején az emberek jóhiszeműen aláírtak. Egymás után öt fontos lépést tudtunk tenni az elmúlt években annak érdekében,  nehogy tízezrek kerüljenek az utcára. Szinte lehetetlennek tűnt a válság közepén ezeknek megteremteni   a gazdasági hátterét, de végül sikerült.

Olvasói kérdés érkezett lapunkhoz, ezt tolmácsolom: a rezsicsökkentés idővel érinti azokat, akik hagyományos módon, például fával, vagy szénnel tüzelnek?

– A rezsicsökkentés váratlan lépés volt, hiszen a korábbi szocialista és liberális kormányok az elmúlt nyolc évben csak a gáz árát a háromszorosára, a villanyét pedig a két és félszeresére emelték. A rászorultak számára –  akik lakhatási támogatásra pályáznak – a  gáz- és távhőtámogatás mellé bevezettük azt, hogy lehessen szénre és fára is pályázni. Azok, akik megfelelnek a követelményeknek, az önkormányzatokon keresztül megkapják ezt a segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!