Hírek

2015.10.07. 10:49

Sorban dőltek ki a gyerekek a városi ünnepségen

Székesfehérvár - Megdöbbentő dolognak lehettek a szemtanúi a hétfőn, az aradi vértanúk tiszteletére rendezett városi ünnepség résztvevői.

B. Kiss László

 

Az ünnepség végére gyerekek feküdtek, vagy gubbasztottak krétafehér arccal a tér padjain
Fotó: Molnár Artúr

A Jávor Ottó téren, a Corpus Hungaricum szobornál rendezett október 6­ai, fehérvári megemlékezésen a Rákóczi iskola diákjai adtak rendkívül színvonalas műsort. Az ünnepségen az iskola több osztálya nézőként volt jelen. Nem sütött a nap, nem volt hőség, az esemény nem zárt térben zajlott, mégis alig telt el negyed óra, amikor az egyik kisdiák ájultan zuhant ki a sorból. Nem ő volt azonban az egyetlen, aki rosszul lett. A nevelők sorban támogatták a krétafehér arcú gyerekeket a padokhoz. Mire a mintegy egy órás megemlékezés végett ért, több gyerek is feküdt már a park padjain, és többen gubbasztottak látható rosszulléttel küzdve, sápadt arccal ugyancsak a padokon.

Kedd reggel felhívtuk az iskola igazgatóját, hogy gratuláljunk a műsorhoz, és a gyerekek hogyléte felől érdeklődtünk. Tímár Nicolette készséggel tájékoztatta a feol.hu-t arról, hogy a legtöbb gyerek a 3.C­-ből lett rosszul. Két gyerekhez, miután visszaértek az iskolába, mentőt hívtak, ők megjárták a kórházat is. A gyerekek azonban mára már panaszmentesek, jó vannak, az említett 3.C­ből is csak ketten hiányoznak. Az ünnepség fél 11-­kor kezdődött, az indulás előtt a háromnegyed tízkor kezdődő szünetben tízóraiztak a tanulók, akiket erre külön is kértek ­- mondta el az igazgatónő.

Miért lettek akkor mégis ennyien rosszul? Erre vonatkozóan az intézményvezető is csak találgatni tudott. Talán az állóképességükkel lehet gond: túlnyomó többségüket autó hozza, viszi az iskolába, és elképzelhető, hogy egy pszichés láncreakció is működött a gyerekek körében. Az, aki zsákként zuhant ki a sorból, az ünnepség megkezdése után már negyedórával elájult. Ezt látva érezhették úgy a mellette, mögötte állók, hogy ők sincsenek jól -­ vélte az intézményvezető.

A fehérvári ünnepségen történt rosszullétekkel kapcsolatban az ÁNTSZ jogutódjához, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályához megkeresés nem érkezett. Az elmúlt másfél hét alatt Fehérváron egyébként mindössze 14 bejelentendő fertőző megbetegedést regisztráltak, ami nem több az átlagosnál. A megbetegedések ­ közösségi halmozódásáról nincs tudomásuk ­- tudtuk meg az eset kapcsán a kormányhivataltól. Megkerestük az ügyben a fehérvári kórházat is, ahonnan azt az információt kaptuk, hogy az ünnepségen részt vevő gyerekek közül kettő került hozzájuk. Mindkettőt alaposan megvizsgálták, és már este hazamehettek. Mindkettőnek ­ szimpla ájulásos tünetei voltak, és a két eset között nincs összefüggés. Ez azt jelenti, hogy­ nem mérgezés okozta a rosszullétüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!