Hírek

2016.06.19. 16:04

Sorban érkeznek a kiköltözési értesítések

Székesfehérvár – Ezekben a hetekben több, szociális bérlakásban élő lakó kapott értesítést, hogy ennyi volt, el kell költöznie a lakásból. Van, aki sejtette, hogy ez lesz, a többiek tanácstalanok.

Kocsis Noémi

Baka György és felesége már 31 éve laknak a Kelemen Béla utcai szociális bérlakásban. A házaspár húsvét előtt kapta meg a levelet, hogy augusztus 31-ig el kell hagyniuk a lakást:

– Az ünnepek óta cipeljük a terhet. Hiszen el kell költöznünk a lakásból, amelyhez érzelmileg is kötődünk. Itt éltek és hunytak el a nagyszüleim. A lányom ide született. Az összes fát mi ültettük a környéken – mesélte a feleség. A házaspár rendesen fizette a számlákat. Évekkel ezelőtt egyszer fordult elő velük, hogy elmaradtak a kifizetéssel, ugyanis az asszony munkanélküli lett, de utána sikerült kinyögni a tartozásaikat. A lakás tisztaságával, illetve a szomszédokkal sem volt soha gondjuk. Bakáéknak fogalmuk sincs, hogyan tovább.

Próbálnak albérletet keresni, de eddig nem találtak megfelelőt:

– Alig vannak olyan lakások, amelyek nem bútorozottak. A saját bútorainkat mégsem hagyhatjuk itt. Ráadásul az árak is nagyon magasak. A kaucióról ne is beszéljünk! Nekünk erre alig futja – kesergett Baka Györgyné. – Ezt mégis hogyan tehetik meg a XXI. században? Miért kell kitenni az utcára az olyan embereket, akik szegény létükre küzdenek, s folyamatosan fizetik a számlákat?

Fotó: Koppán Viktor

– Írtam a polgármesteri hivatalnak – mondja a férje. – Voltunk már négy ügyvédnél, de senki nem tudott segíteni. Elméletileg ilyen helyzetben nem lehet mit tenni...

Természetesen megkerestük a tulajdonos önkormányzatot is, mi is a helyzet? Elöljáróban megjegyzendő, hogy az önkormányzat közgyűlése tavaly év végén fogadta el a korábbi rendeletet megerősítő úgynevezett Lakáskoncepcióját, amely fontos szempontkén határozza meg a fluktuáció fokozását. „A szociális bérlakás – tényleges funkciója és szerepe betöltése érdekében – lehetőleg átmeneti jellegű, legfeljebb 3-8 évre szóló segítséget jelentsen a szociális bérlakás-rendszerbe bekerültek számára, annak elősegítésére, hogy a szociális bérlők a kedvező mértékű szociális bérleti díj mellett, meghatározott idő elteltével lakáshelyzetüket önerőből képesek legyenek megoldani." – szól az idevágó rendelkezés.

– Az önkormányzat folyamatosan – a lejárati időpontok alapján ütemezetten – teljes körűen felülvizsgálja a szerződésállományt, és  azonos szempontrendszer alapján  dönt a bérleti jogviszony meghosszabbításáról, illetőleg az ismételt bérbeadás kérelem elutasításáról, esetleg a jogviszony másik ingatlanban történő folytatásáról – hangsúlyozza lapunk kérdéseire küldött egyik válaszában az önkormányzat illetékese. – Fontos megjegyezni, hogy szó nincs a „szerződések felbontásáról", minden esetben lejáró bérleti jogviszonyokról beszélhetünk! Az összes olyan önkormányzati bérlakás esetében, amely kívül esik a Köfém ltp. 1., Gánts P., Hübner A. és Mura utcai – egy tömbben lévő önkormányzati bérlakásokat tartalmazó ingatlanokon – az illetékes szakbizottság nem a szociális alapon, vagy költségelven történő bérbeadás mellett dönt, hanem az ingatlant piaci alapon, pályázati eljárás keretében adja bérbe, vagy – szintén pályázati eljárás keretében – a közgyűlés a lakás értékesítéséről dönt.

Aki tíz éve lakik már ilyen lakásban, bizton számíthat a kiköltözési felszólításra, némi haladékkal, ugyanis még hónapok, de akár egy év is eltelhet a tényleges kiköltözésig, így ez alatt még van mód rendezni a lakhatást. Ám évtizedes türelem  nem várható a várostól.

– Hangsúlyozzuk, hogy ezen intézkedés nem adott személy, személyek, illetőleg társadalmi rétegek ellen irányulnak, egyszerűen arról van szó, hogy az önkormányzat – lehetőségeihez mérten – a lehető legtöbb rászoruló család számára szeretne lehetőleg átmeneti segítséget nyújtani azáltal, hogy a piaci albérleti árakhoz képest olcsón, jó műszaki állapotú lakásban biztosít elhelyezést számukra.

Kérdésünkre, kik kaphatják meg az így megüresedő bérlakásokat, az önkormányzattól azt a választ kaptuk, a lakások többségét elsősorban azok számára  utalnák ki, akik lakhatása egyáltalán nem megoldott, és még nem laktak önkormányzati bérlakásban.  A várólistások között sok a több gyermekes család, vagy a gyermekeit egyedül nevelő szülők, akik magas költségű albérletben élnek, továbbá vannak devizahitel miatt otthonukat elvesztett családok, akik még nem vehették igénybe az önkormányzati bérlakás adta kedvezményeket.

A kérdésre, mi lesz azokkal, akiket egy betegség, munkanélküliség sodort a Bakáékhoz hasonló helyzetbe, az illetékes úgy reagált, méltányossági alapon, kivételes és indokolt helyzetben egyes esetekben  hosszabb időre, akár élethosszig is kiutalható egy bérlakás. Már a lakásokat kezelő városüzemeltetés hatásköre a bérleti jogviszonyban meghatározottak betartatása, amely során szintén tapasztaltak negatív dolgokat.

– Sajnálatos tény, hogy a megüresedő lakások gyakran – az esetek több mint felében – beköltözésre nem alkalmas állapotban kerülnek vissza az önkormányzati ingatlankezelőhöz. Ezen lakások lakhatóvá tétele nem csupán nagy összegeket emésztenek fel, de a bérbeadások „forgási sebességét", vagyis a más említett fluktuációt is gátolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!