Hírek

2016.10.23. 18:14

Sorsunk a kezünkben - közel kell hozni a mai fiatalokhoz '56-ot

Székesfehérvár – A mai fiatalok fontos szerepét emelte ki ünnepi beszédében a város polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke is vasárnap este, a színházban rendezett 1956-os megemlékezésen. Kiemelve a hétfői rendezvényt, amely Székesfehérvár belvárosában a mai fiatalok tolmácsolásában mutatja be az ’56-os eseményeket. Dicséreteket is átadtak.

S. Töttő Rita

Kilépve az ünnepi beszédek sorából Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere külön köszöntötte vasárnap este, a színházban megtartott megemlékezés elején Pataki Jánost és feleségét, Fekete Juliannát, akik hatvan éve házasok. A házaspár gyermekeikkel, unokáikkal, dédunokáikkal vettek részt a megemlékezésen, melyet a polgármester e szavakkal kezdett:

- 1956 októberének ünnepe - biztosan lesznek sokan, akik nem értenek majd egyet velem -, sajnos kezd kissé elszürkülni. Ez persze, mielőtt bárki tiszteletlenséggel vádolna, egyáltalán nem ’56-os hőseink hibája. Ők valóban ott voltak az utcákon és tereken, valóban pótolhatatlan tanúk. De tény, ahogy éveik száma gyarapodott, úgy kerültek a valamikori események is mind távolabb az élő történelemtől, s vált 1956 október 23-a ünnepe mára talán kissé megszokottá – mondta a polgármester, aki szerint a mai megemlékezésekben nem érezni eléggé az utolsó nagy szabadságharcunk valaha volt tüzét, lobogását. Mint mondta, mintha a fiatalok elméjében elfoglalta volna méltó helyét, ám szívükben sajnos nem. - És ez a mi, felnőttek hibája – hangsúlyozta, ahogy azt is: pedig ha valami, hát 1956. október 23-a az ifjúság, fiatalság forradalmának ünnepe. - Ha akkor ők nem lettek volna, ki tudja, beszélhetnénk-e 1956-ról? – tette fel a kérdést. A polgármester szerint megeshet, egészen máshogy is alakulhatott volna történelmünk. De azok a fiatalok, akik akkor elindultak iskoláikba, munkahelyeikre, végül bemasíroztak a történelembe. - És a szabadság szeretetét üzenik nekünk.

Fotó: Koppán Viktor

A beszédből kiderül: ám hiába volt ’56. forradalma titkos tudás csaknem negyven évig, és hiába telt el máig negyed század a rendszerváltozás óta, míg 1848. március 15-e a fiatalság teljes elfogadásával, beleélésével találkozik, 1956. október 23-a kapcsán ez így sajnos elmaradt. - Megtartottuk persze az ilyenkor szokásos ünnepségeket, az iskolások idéztek, szavaltak, zene is szólt, de annak a lobogásnak, amivel az ifjú emberek ’48. forradalmát átérezték, ’56. forradalma kapcsán jóval kevesebb erejéig tapasztalhattuk meg. Tisztelet a kivételeknek – tette hozzá a polgármester, kiemelve: pedig mindkét nap a szabadság ünnepe, s jó lenne, ha ezt mindenki valóban így is látná, hiszen október 23-a éppen úgy a felkelés, a szabadabb, emberségesebb, mindenkit tisztelő életért való kiállás napja, mint március 15-e.

- Jól lehet, ezt nem követte sok hónapnyi reményteljes küzdés, nem volt arra sem idő, hogy egy újfajta, szabad élet gyökeret kezdjen verni, mint ’48-ban. Hamar volt november 4-e és jött a kommunista terror. Az ’56-ban megcsillanó jövőt hetek alatt homályosította el a ránk telepedő sötétség, de mégis ez a nap a felszegett állak, magasba emelt fejek napja.

Fotó: Koppán Viktor

A polgármester hangsúlyozta: működésének legkomolyabb törekvése az, hogy Fehérvárt, ezt a páratlan történelmű és lehetőségekkel teli várost egy összetartó, gyökereire és lakóhelyére büszke, egymás iránt érdeklődő és egymást támogató fehérváriakból álló szilárd közösséggé tegye. Márpedig minden ilyen törekvés magja a fiatalság megnyerése és mozgósítása, mondta, ahogy azt is: ahogy október 23-a sem lehetett volna fiatalok nélkül, úgy a mai is elképzelhetetlen és felesleges is a fiataljaink nélkül. - Szerencsére szép számmal élnek itt olyan emberek, akik ötleteikkel segítenek ebben a munkában. Nekik köszönhető – hangsúlyozta Cser-Palkovics András -, hogy ne csak megtartsuk ezeket az ünnepeket, hanem újkori részeseiként át is éljék a dicső időket. Mára 1956. október 23-ának hatvanadik évfordulójára igazán megérett az idő, hogy a hűvös őszi napokba is március melege, tüze költözzön végre. Hétfőn a fiatalok mutathatják hát be mindenkinek itt Fehérvár belvárosában, hogy is volt október 1956-ban.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke pedig e sokak által hallott, ismert mondatok citálásával kezdte beszédét: „A nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, „Az élet nem habos torta!”, „Pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak!” – E mondatok csupán viccesnek tűnnek, ám akkor, amikor elhangzottak, egyáltalán nem voltak azok. Akik pedig rosszul dekódolták ezeknek az őrült időknek az üzeneteit, valóban találkozhattak „Doktor Kotásszal” – vont párhuzamot az elnök, aki őrült időknek nevezte azokat, pedig akkor nem tűntek annak.

- A párhuzamos világ képe az orwelli világban csak lassan rajzolódott ki, lépésenként távolodott mind a realitásoktól, mind attól, amire az emberek vágytak az úgynevezett szocializmus építésének kezdetén. A helyzet fokozódása, a habos tortától messzire eső nélkülözések, a gyanúsak számának viharos növekedése, a hit és a bizalom elvesztése lassan egy függésekből formált világot építettek fel – rajzolta fel az elnök e filmen, könyvben, emlékiratokban megjeleníthető kort, amely a maga teljes abszurditásában, kegyetlenségében át már nem élhető. Sokaknak persze nem marad más, tette hozzá Molnár Krisztián, mint a dokumentumok, művészeti alkotások értelmezése.

- Ma még köztünk élnek azok, akik valóban részesei voltak az eseményeknek és a rendszerváltozást követően végre folyhatott a korabeli dokumentumok gyűjtése és rendszerezése. Ám tudnunk kell és készülni rá, hogy néhány évtized múlva ’56. már minden tekintetben a meg nem élt múlt távolába süpped a magyarok számára. Addig kell hát formálni a forradalom képét, megalkotni ’56. ’imázsát” – hívta fel a figyelmet a közgyűlés elnöke, aki szerint a legfontosabb, hogy hozzuk közelebb ezt a napot a fiatalokhoz, azzal, hogy „ez volt a mi modern forradalmunk”. - A függetlenségért, az önrendelkezésért. Azokon az utcákon, amelyeken ma is járunk, mégpedig a közemberek, az utca népe.

Molnár Krisztián beszéde végén hangsúlyozta: 1956 forradalma iránti tiszteletünk kötelez bennünket arra, hogy soha többé ne engedjük ki a kezünkből a saját sorsunkat.

Az ünnepi beszédek után a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének dicséretében részesült Gál László címzetes rendőr főtörzszászlós, rendőrségi tanácsos a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdasági Igazgatóság Informatikai Osztály referenseként Magyarország déli határszakaszán a Fejér megyei csapatszolgálati kontingens logisztikai támogatásában nyújtott kiemelkedő, elhivatott rendőri munkájáért.

Dicséretet kapott Világi Zita címzetes rendőr alezredes is, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztály kiemelt főelőadójaként Magyarország déli határszakaszának védelme érdekében a Fejér megyei csapatszolgálati kontingens számára végzett elhivatott, színvonalas idegenrendészeti szakirányítási rendőri munkájáért.

 

Bellovics Pál Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság állományában végzett kiemelkedő szakmai munkája, katonai pályafutása elismeréseként, Csizmadia Balázs őrmester pedig a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság állományában a határvédelmi feladatok ellátásában kiemelkedő hivatástudattal és elkötelezettséggel végzett munkájáért. kapott elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!