Kezdődik az allergiaszezon - többféle terápia is segíthet

Sóval az allergia ellen: a könnyebb légzésért

2007. április 24., 04:28 szerző: S. Töttő Rita
Gárdony (str) - A sós tengeri levegő jótékony hatása nem csak annak köszönhető, hogy máshol vagyunk, mint ahol megszoktuk. A páratartalom és az ásványi sók is sokat segítenek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
Néhány alkalom után úgy éreztem, könnyebben lélegzem, enyhültek a tüneteim - mondta egy allergiával küszködő ismerősöm, miután elmesélte: a termálfürdőbe jár sóbarlang terápiára. A sóterápia ugyan nem újdonság, Székesfehérváron és a megye más településén is van egy-két helyen, de nem értettem, miért is működik. Ezért hát elmentem, hogy megkérdezzem Kotsisné Kiss Juditot, miért jó az allergiás embernek, ha időnként néhány órát eltölt egy sótéglákkal körberakott szobában?

Kicsit más textúrájú levegőt szippantottam be, amikor beléptem a helyiségbe, mégsem tudtam volna megfogalmazni, mi az. A sótéglákon párologtató edények is voltak, amelyekben, mint kiderült, titkos receptúra alapján összeállított sóoldat párolog.

Ezt a folyadékot Somogyi István magyar feltaláló szabadalmaztatta, mert rájött: az általa összekevert oldatok párolgása a sós tengeri levegő és a sóbarlangok hatását viszi a szobánkba. A mechanizmus nem ördöngősség, meséli Kiss Judit, aki egy hónapja foglalkozik a terápiával. Nő a helyiség relatív páratartalma, s a levegőbe került finomra porladt vízszemcséken utazva a légzőszervek felületére jutnak a felszabaduló ásványi anyagok. Erősödik a légzőszervek csillószőrös hengerhámjának aktivitása, beindul az öntisztulás, s enyhülnek vagy jobb esetben megszűnnek a fulladásos vagy gyulladásos tünetek.

- Az allergia erősségétől függően 10-15 alkalom szokott segíteni - állítja Kiss Judit. A pollenszezon korai megérkezésével azonban már 1-1,5 hónapja el kellett volna kezdeni a megelőző kezeléseket, legyen az akár gyógyszeres, akár más, terápiás kezelés. Az allergiások ugyanis sokszor bármit hajlandóak kipróbálni, hogy jobban legyenek. Egy másik magyar szabadalom is hamarosan a segédeszköz ellátókba kerül. Az orrba felhelyezendő, naponta cserélendő szűrő megakadályozza a pollenek bejutását. Állítólag nem lehet érezni, s egy erősebb orrfúvással kilökődik.

S. Töttő Rita

2007. április 24., 04:28 szerző: S. Töttő Rita

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...