Hírek

2015.08.17. 17:16

Spányi Antal megyéspüspök Deák Dénes-díjas

Székesfehérvár - Spányi Antal megyéspüspök vehette át a Bory-várban rendezett ünnepségen a Deák Dénes Díjat.

B. Kiss László

A hétfő délutáni zápor az Elefántos udvarból a Bory-vár képtárába szorította a résztvevőit annak az ünnepségnek, amelyen a Deák Dénes Díjat, illetve ösztöndíjat, valamint a Lánczos Kornél- Szekfű Gyula ösztöndíjakat vehették át a kitüntetettek. A Deák Dénes Díjat ugyan magánszemély alapította, az évek során mégis a város, az önkormányzat egyik legrangosabb elismerésévé vált - hangsúlyozta köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester. A díjat az idén a kuratórium Spányi Antal megyéspüspöknek ítélte oda, aki 2003 óta teljesít szolgálatot a megyeszékhelyen, és tevékenységével példamutatóan járult hozzá Fehérvár kulturális életének, értékeinek gyarapításához. Az általa meghirdetett Prohászka, illetve Szent Imre emlékév rendezvényei az országhatáron túlról is a városra irányították a figyelmet, A Szent István Emlékév kiemelkedő eseményeként fogadhatta a város a Szent Jobbot, az Egyházmegyei Múzeum kiállítása pedig országos ismertséget hozott az intézménynek hangzott el többek közt a méltatásban. A Deák Dénes Alapítvány ösztöndíját Dobó Gábor fiatal kutató kapta. A Lánczos-Szekfű ösztöndíjalapítványt a város hozta létre, és az önkormányzat támogatásának köszönhetően működik. Kuratóriumi elnöke Bobory Zoltán. Az alapítvány ösztöndíjában az idén a következők részesültek: Csutiné Schleer Erzsébet és Tóth Viktória, a Fekete Sas Társaság, Gál Csaba Sándor, dr. Gelencsér József, Gőczéné Molnár Anikó és Csillag László, Kincses Károly és Bányai Balázs, Kosztics László, Kováts György, Kürthy Réka, Lakat Erika, Pallag Zoltán, Sajtos József, dr. Szalai Károly, Tóth Adrien, valamint Vakler Lajos.

A kuratórium ösztöndíjjal támogatta szabadtéri emlékkiállítás szervezését, a Fekete Sas fogadóról szóló könyv összeállítását, verseskötet és néprajzi tanulmány elkészítését, kiadását. Továbbá műveltségi vetélkedő megszervezését, digitális archívum létesítését, kisplasztikák készítését, sporttörténeti összefoglaló kiadását. De támogatást kapott régészeti tárgyú lektorálás, illetve fordítás, valamint múzeumtörténeti témájú könyv megírása. Tájszavak szótárának összeállítása, illetve az 1914-es Fehérvár bemutatása. A város fáinak rendhagyó leltárba vétele és egy film elkészítése is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!