Hírek

2016.11.04. 20:03

Stadionberuházás: Négy éven át, összesen 14,7 milliárd forint költségvetési támogatás

Székesfehérvár – A tegnap reggeli rendkívüli közgyűlést követően az önkormányzati képviselők mécsest gyújtottak az Országalmánál, az ’56-os hősökre emlékezve.

Zsigó Ferenc

A rendkívüli közgyűlés összehívására az Árpád-ház programmal kapcsolatos szorító határidőkre tekintettel volt szükség, a stadionberuházásról a várakozással ellentétben nem esett szó.

Az Árpád-ház program miniszteri biztosa, Vargha Tamás államtitkár is szót kért a programról szóló tájékoztató tárgyalásakor.

– Az Árpád-házi uralkodók műve a mai napig él és államiságunk alapjait jelenti. Akkor válhat egy nemzet erőssé, ha a dicsőséges múlt fundamentumára tud építeni, ehhez pedig tettek is kellenek: kutatni, rendszerezni kell, és fontos az is, hogy bemutassuk a kutatások eredményét. Ezt felismerve hozott idén döntést a kormány – fogalmazott Vargha Tamás, aki elmondta, örömmel fogadta el Balog Zoltán miniszter (Emmi) felkérését a miniszteri biztosi teendők ellátására.

A rendkívüli közgyűlés után az önkormányzati képviselők mécsest gyújtottak, és az Országalmánál tisztelegtek a hősök emléke előtt

A program megvalósítása több szakaszban történik, az első szakaszra ötmilliárd forintot különített el a kormány, s ebből 2,5 milliárd jut

Székesfehérvárnak, tekintve, hogy ennek a szakasznak a legjelentősebb munkái Fehérváron történnek majd.

– A koronázó bazilika építőköveit méltó és értelmezhető módon mutatjuk majd be, olyan épületben – a volt Köztársaság Moziban –, amely korábban a kultúrát szolgálta. Kilépve az épületből a Nemzeti Emlékhely Sétaútra léphetünk majd – ismertette az Árpád-ház program miniszteri biztosa. A koronázó bazilikával kapcsolatban Vargha Tamás kiemelte, úgy kell megmutatni a templom grandiozitását, hogy mindannyiunk ügye legyen. A programról szóló tájékoztatót a testület egyhangúlag fogadta el.

Szó esett a közgyűlésen az idei adventi jótékonysági futásról is, amit november 27-én rendeznek meg, az ehhez kapcsolódó jótékonysági bál pedig január 7-én lesz. A bevételeket a Szent György kórház újszülött, csecsemő és gyermekosztálya számára csecsemő- és gyermekágyak vásárlására ajánlják fel.

Az azonnali kérdéseknél Márton Roland MSZP-s önkormányzati képviselő kért tájékoztatást a Koch László utcai tervezett ásatással kapcsolatban. Mint mondta, az ott lakók a közgyűlést megelőző napon azzal keresték meg, hogy 20-25 autónyi helyet kerítettek el, így nem tudnak parkolni, ráadásul a bekerített részen nem történik semmi.

Válaszában Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója elmondta, hogy a feltárás várhatóan két hónapot vesz majd igénybe, de azt nem közölte, mikor kezdődnek a munkálatok.

A Koch László utcai lakosok kérdését Márton Roland tolmácsolta. Kulcsár Mihály múzeumigazgató válasza szerint hamarosan régészeti feltárások kezdődnek a területen, a munka két hónapig tart

A régóta húzódó stadionberuházás most sem szerepelt a napirendek között, érdeklődésünkre Cser-Palkovics András polgármester a közgyűlés után úgy fogalmazott, a finanszírozással kapcsolatban információi szerint már megszületett a kormányzati döntés, csupán az erről szóló dokumentumra várnak, és reményei szerint ennek birtokában akár már a jövő heti, november 11-ei soros közgyűlésen formálisan is lezárható lesz a stadionberuházás közbeszerzési eljárása, s elkezdődhet a munka.

– A négyszáz napos teljesítési határidő azt jelenti, hogy ha az idén elkezdődhetnek a munkálatok, 2017 végére be is fejeződhet a beruházás, ahogy ígértük – fogalmazott érdeklődésünkre Cser-Palkovics András.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályától kapott tájékoztatás szerint a „stadionberuházás finanszírozásával kapcsolatos döntések a 2014-2017. évi központi költségvetésekről szóló törvényekben találhatók.” Nem tudnak semmilyen dokumentumról, 2014-től 2017-ig összesen 14,7 (a négy egymást követő évben 4,5 + 4,5 + 4,2 + 1,5) milliárd támogatás szerepel a költségvetési törvényben, Sóstóra elkülönítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!