Hírek

2017.08.14. 17:20

Startup-ok Székesfehérváron - Támogatói csoportok vállalkozásoknak

A legkisebb induló vállalkozások, az egyszemélyes startupok bátortalansága, információhiánya minden eddigi, meglévő segítő platform mellett is napi tapasztalat.

Kocsis Noémi

A szeptemberben már egyéves helyben elsőként megalakult fehérvári közösségi iroda kezdettől felvállalta a legkisebbek, frissen kezdő vállalkozók információval ellátását, hétfő reggeli beszélgetős, hétindító csoportjuk indult, de már van a beinduló vállalkozásoknak is találkozó felületük: a havi egyszeri Master Mind csoportban a gyakorlatilag középhaladók osztják meg egymással tapasztalataikat, új információikat.

Ősszel újabb kezdő csoportot is indítanak. Szabó Dávid, az iroda egyik alapítója szerint a tudásmegosztás nagyon fontos mindenkinek, s tudásból éppen az induló vállalkozásoknak van kevesebb.

Szabó Dávid folyamatosan monitorozza a legkisebb startup vállalkozásokat segítő lehetőségeket

– Az elindulás természetesen mindenkinek nehéz, a küzdelmes vállalkozói hétköznapokban pedig olykor nagyon jól jön a támogató közösség – fogalmazza meg Dávid. Vállalkozásfejlesztéssel foglalkozva gyakorta monitorozza az ágazatot: Budapesten és például Debrecenben van már olyan támogatói csoport, amelynek közreműködésével a világpiaci sikerig lehetett vinni egy startup vállalkozást.

Az ilyen támogatói csoportokban pedig még a nagyobb, már régebb óta meglévő cégek is láthatnak fantáziát – a később nemzetközileg is életképes startupok ugyanis kifejezetten vonzóak a befektetők számára. Egy tőkeerősebb réteg szívesen indít be olyan ötleteket, amelyek határok nélkül képesek meghódítani a piacot és hasznot termelni.

Szabó Dávidék kapcsolatot tartanak az országos hálózatként működő INPUT programmal is – ez a kormányzati vállalkozás-segítő kezdeményezés Fejérben egyelőre helyi állandó szervezőjére vár, de magasabb fokozatba kapcsolva később szintén információval, kapcsolati hálóval támogathatja a helyi, kezdő kisvállalkozásokat. Az INPUT-on belül a legkisebb vállalkozások is lehetőséget kapnak arra, hogy eljussanak honi és külföldi rendezvényekre, s tevékenységüket egy folyamatosan alakuló mentorhálózattal is segítenék.

– A jó mintákból lehetne több – mondja Dávid. – Nem kötelező elkövetni ugyanazokat a hibákat egy vállalkozás beindítása során. Egy támogatói közösség abban is segíthet, hogy a hibalépcsőket átugorva haladhassunk tovább.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!