Hírek

2017.06.15. 17:09

Szabadbattyáni várostrom békeidőben!

Szabadbattyán – A Vár téri vigasságok színes, látványos programjai – a vár-ostrommal és a főzőcskével – a szombati napra fókuszáltak, de a derék hagyományőrző vitézek már pénteken délután bekvártélyozták magukat az őrtorony lábánál felállított sátraikban, s csak vasárnap délután kerekedtek föl.

V. Varga József

A jó vitézek szerte e honból érkeztek a battyániak hívó szavára: Aszódról a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület, a Gartai Muskétások, a Kapuvári Hajdúk, Sárvárról  a Nádasdy Ferenc Bandérium, Székesfehérvárról az I. András Király Lovagrend és Tata Várának Seymenjei.


A Vár téri vigasságok fénypontjaként a hagyományőrzők látványos bemutatói szolgáltak

Színes és látványos hagyományőrző bemutatóik a nap fénypontjaként szolgáltak, a gazdag fegyvermustrát és a kiváló fegyvertáncot a haditorna válogatott kunsztjai és a zajos várostrom követte. Magyarjaink nemes párbajra hívták az ellent; megmutatkozott a virtus és a hazaszeretet. A seregszemlén minden résztvevő parádézott, legyen az lovag, kardforgató, seymen, hajdú vagy éppen muskétás. Ágyú dörrent, s a nagyurak dicső várostromot vezényeltek. Puskaropogás hallatszott, penge csengett, s csak nagy sokára halt el a csatazaj.


S kezdetét vette a zajos várostrom

A népek a két helyi fegyverkovács, apa és fia munkáit dicsérték: Németh János és ifjú Németh János középkori fegyverkiállítása sok látogatót vonzott. „Nálunk kézbe fogható a történelem" – jegyezte meg az idősebbik Németh. Korhű viseletbe bújva mutatták egyre tőreiket, szablyáikat, pisztolyaikat és puskáikat a vizitálóknak, érdeklődő és értő közönségüknek.

Törő Gábor országgyűlési képviselőt Polyák István polgármester kalauzolta a látványosságok között. Elhangzott: az önkormányzat és a Budapesti Török Kulturális Központ között élő a kapcsolat, s a remények szerint tovább szélesedik, fejlődik. A település történelmi műemléke, a török kori lakó- és őrtorony nemcsak a múltat köti össze, de a jelent, a jövőt is.

Korok és vitézek kalappal, sisakkal, turbánnal – fegyvermustra az őrtoronynál

Ugyancsak kiaknázásra vár az idegenforgalom, a turisztika szempontjából a nagyközség másik két attrakciója: a Cifrakert ősplatánosa és a falu határában húzódó késő római kori Seuso-palota.

Megtudtuk, hogy a Kula torony állandó kiállításán a Kiemeléstől a bemutatásig címmel láthatók a 4. századi római kori falfestmények, valamint hogy az anyag a település és a Kula történetét bemutató új tablókkal is bővült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!