Hírek

2017.06.25. 14:54

Szabadstrand a Velencei-tónál: meddig lesz még?

VELENCE - A szabadstrandok sorozatos bezárásának oka a Velencei-tó és a Balaton mentén is az, hogy az önkormányzatoknak ugyanazokat a feltételeket kell biztosítaniuk üzemeltetésükkor, mint egy fizetős strandnál.

S. Töttő Rita

Velence még tartja magát, itt ugyanis van szabadstrand. Az ingyenesség azonban drága: fenntartása éves szinten 4 és fél millió forint.

 

A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló (78/2008. IV. 3.) kormányrendelet határozza meg, miként lehet üzemeltetni egy strandot a természetes vizek mentén. E rendelet ezen belül már nem tesz különbséget fizetős vagy szabadstrand között, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak el kell dönteniük, vállalják-e a fenntartással kapcsolatos teendőket, avagy sem. Ha igen, akkor fizetős vagy szabadstrandként üzemeltethetik azokat, meghatározott feltételek teljesülése esetén. Ez az, amiért a legtöbb helyen már nincs szabadstrand: ki tart fenn ugyanis partszakaszokat úgy, hogy közben azzal kiadása van? Nem sokan, de Velence most még köztük van.

 

Vasárnap a velencefürdői lakossági fórumon esett szó a témáról, ahol a helyiek, illetve nyaralótulajdonosok tették fel a kérdést a város vezetésének: miért olyan rossz állapotú az út a szabadstrand bejárójánál, hová lett a lépcső, miért nincs öltöző és úgy egyáltalán, miért kellett elvenni területet belőle a mellette lévő fizetős strand javára? Koszti András polgármester felvázolta a helyzetet: a fizetős strand üzemeltetőjével kötöttek szerződést a szabadstrand fenntartására, amely vállalta, hogy a feltételeknek eleget tesznek. Cserébe pár métert áttettek a fizetős strand javára.

 

A kéréseket továbbítják ugyan az üzemeltető felé – amelynek képviselőjét egyébként szintén meghívták a fórumra, ám nem volt jelen –, de azt kérik a lakóktól, maguk is fogalmazzák meg feléjük elvárásaikat. Kiderült, hogy a megegyezés ellenére nincs zárva a strand, eltűnt az öltöző és rendszeresek a rongálások. A polgármester ezt megerősítette: 57 rendőrségi feljelentést tett az elmúlt időszakban a szabadstrand üzemeltetője különböző rongálások miatt. Melyeket saját költségén kell rendbe hoznia. Ezt követően egy lakó részéről elhangzott: akkor úgy néz ki, az üzemeltető tesz szívességet azzal, hogy fenntartja ezt a szabadstrandot.

 

Erre a polgármester így reagált: igen, ő tesz ebben a helyzetben szívességet a városlakóknak. – Ha nem lenne, bezárnák a szabadstrandot – szögezte le, hozzátéve: az önkormányzatnak ugyanis saját keretein belül nincs erre humánerőforrása. Ha pedig nem vállalná az üzemeltető a működtetést, szabad partszakasszá válna a terület, ahol nem lehet fürödni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!